Työpaikkaohjaajalle

Toimitko työssäsi opiskelijoiden ohjaajana? Oletko kiinnostunut työpaikkaohjaajana toimimisesta? Tuemme mielellämme Sinua tässä tärkeässä työssä.

Voit hankkia ohjausosaamista vaihtoehtoisilla tavoilla:

Valtakunnallinen www.ohjaan.fi -sivusto tukee työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja ohjausta. Sivuston sisältö on koottu hyödyntäen työpaikalla tapahtuvan oppimisen uusinta tutkimustietoa, ohjaajien palautteita ja työelämän hyviä ohjauskäytäntöjä. Sisältö ja materiaalit palvelevat koko ammatillista koulutusta ja siihen voit perehtyä ajasta ja paikasta riippumatta.

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä järjestää työpaikkaohjaajakoulutuksia, jonne ovat tervetulleita kaikkien alojen työpaikkaohjaajat, olitpa sitten uusi tai kokenut työpaikkaohjaaja tai mentori. Tarjolla olevat työpaikkaohjaajakoulutukset on tarkoitettu sekä oppisopimusopiskelijoita että koulutussopimusopiskelijoita ohjaaville henkilöille. Työpaikkaohjaajakoulutusten tavoitteena on kehittää työelämässä oppimisen laatua ja tukea työpaikkaohjaajien tärkeää ohjaustyötä. Koulutus myös tiivistää yhteistyötä työelämän ja oppilaitoksen välillä. Työpaikkaohjaajakoulutusten sisällöt kytkeytyvät tiiviisti valtakunnalliseen Ohjaan.fi sivustoon.

Työpaikkaohjaajakoulutus toteutetaan kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan mm. koulutus- ja oppisopimuksen eroja, eri osapuolten roolia ja tehtäviä työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa sekä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (hoks) ja tutkinnon perusteiden merkitystä ohjaajan työkaluna. Koulutuksen toisessa osassa pureudutaan palautteen antamiseen, haasteellisiin ohjaustilanteisiin ja niiden ratkaisumahdollisuuksiin sekä oppimisen seuraamiseen työpaikalla.

Tulevat ryhmämuotoiset koulutukset järjestetään: 

1. osa 11.2. klo 13.30-15.30, Kokkola
2. osa 3.3. klo 13.30-15.30, Kokkola
1. osa 22.4. klo 8.30-10.30, Kokkola
2. osa 13.5. klo 8.30-10.30, Kokkola
1. osa 11.3. klo 13.00-15.00, Kaustinen
2. osa 1.4. klo 13.00-15.00, Kaustinen
1. osa 6.5. klo 13.30-15.30, Kannus
2. osa 27.5. klo 13.30-15.30, Kannus

Saat lisätietoja koulutuksista ja voit ilmoittautua mukaan klikkaamalla valitsemasi koulutuksen päivämäärää

Huom! Työpaikkaohjaajakoulutuksiin voi osallistua myös etänä omalla tietokoneyhteydellä (edellytyksenä nettiyhteys, kaiuttimet tai mikilliset kuulokkeet ja koneelle asennettuna Flash Player).

Vaihtoehtoisesti voit ilmoittautua työpaikkaohjaajien verkkokoulutukseen. Verkkokoulutuksen sisältö noudattaa yhteistä valtakunnallista suunnitelmaa ja se koostuu kolmesta osasta, jotka voit opiskella täysin oman aikataulun mukaisesti. Verkkokoulutukseen osallistuminen ei siis sido sinua tiettyyn aikaan tai paikkaan. Verkkokoulutus toteutetaan Kpedun Itslearning- oppimisympäristössä, jonne saat tunnukset sähköpostitse verkkokoulutukseen ilmoittauduttuasi. Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu Kpedun koulutuskalenterin kautta.

Toteutamme myös yrityskohtaisia työpaikkaohjaajakoulutuksia. Tiedustele näistä tarkemmin oppisopimussuunnittelijoilta

Työpaikkaohjaajan digitaaliset osaamismerkit 

Digitaalisella osaamismerkillä voit helposti ja nopeasti kertoa esimerkiksi oppilaitokselle, työnantajalle tai sosiaalisen median seuraajille, millaista osaamista sinulla on. Voit ansaita digitaalisen osaamismerkin "Kpedu Perehdytetty työpaikkaohjaaja", jos olet opiskellut valtakunnallisen työpaikkaohjaajan verkkokoulutuksen Kpedun Itslearning-verkkoympäristössä, osallistunut Kpedun työpaikkaohjaajakoulutukseen (osat 1 ja 2) tai saanut Kpedun henkilöstöltä valtakunnallisen perehdytyksen tarkistuslistan mukaisen henkilökohtaisen perehdytyksen tehtävään. Perehdytetyllä työpaikkaohjaajalla on perustiedot ja -taidot oppisopimus- tai koulutussopimusopiskelijan ohjaamiseksi. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä yhtä opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 2.


Kpedun Taitavalla työpaikkaohjaajalla on perustiedot ja -taidot oppisopimus- tai koulutussopimusopiskelijan ohjaamiseksi ja kykyä soveltaa näitä tietoja ja taitoja ohjattavan opiskelijan tarpeisiin ja tavoitteisiin. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä yhtä opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 3. Voit ansaita "Kpedu Taitavan työpaikkaohjaajan" digimerkin erillisen ohjeen mukaan.

Kpedun Työpaikkaohjauksen kehittäjällä on perustiedot ja -taidot oppisopimus- tai koulutussopimusopiskelijan ohjaamiseksi, kykyä soveltaa näitä tietoja ja taitoja ohjattavan opiskelijan tarpeisiin ja tavoitteisiin sekä kehittävä työote oppisopimus/koulutussopimusopiskelijan ohjaamiseen työpaikalla. Osaamismerkki vastaa useimpien oppilaitosten opintopistejärjestelmässä yhtä opintopistettä ja EQF-vaativuustasojärjestelmässä tasoa 4. Voit ansaita "Kpedu Työpaikkaohjauksen kehittäjän" digimerkin erillisen ohjeen mukaan.

Väli- ja päättöpalaute ja koulutuskorvaukset 

Oppisopimusopiskelija ja työpaikkaohjaaja käyvät väh. kahdesti vuodessa palautekeskustelun. Palautekeskustelusta kirjataan koonti sähköiseen järjestelmään Wilmassa. Mahdolliset koulutuskorvaukset maksetaan työnantajalle Wilmaan kirjattujen koontien jälkeen. Tämän lisäksi erillistä koulutuskorvauslomaketta ei siis tarvitse täyttää. Jos tarvitset apua palautekeskusteluiden kirjaamisessa, otathan yhteyttä opintosihteeri Mari Bergrothiin, 040 359 6213, etunimi.sukunimi@kpedu.fi. 
 

Muutokset

Mahdollisista muutoksista oppisopimuksessa tulee ilmoittaa hyvissä ajoin alla olevalla muutoslomakkeella (esim. yhteystietojen päivitykset, työpaikkaohjaajan vaihtuminen, HOKS:n päivitykset, keskeytykset, sopimuksen purku). Lomake tulee toimittaa täytettynä ja allekirjoitettuna oppisopimuspalveluihin. 
 
Muutoslomake 

Hyödyllisiä linkkejä työpaikkaohjaajalle

Viimeksi muokattu: 14.1.2020