Tervetuloa Ollikkalaan!

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikka tunnetaan myös nimellä Ollikkala. Ollikkalassa on järjestetty maatalousopetusta vuodesta 1925. Ollikkalan tila on saanut nimensä sijaintipaikkansa mukaan, sillä aluetta sanottiin Ollikkalaksi jo ennen koulun perustamista. Ollikkala on maakuntamme kehityksen kannalta ollut erittäin merkittävä oppilaitos. 1920-luvulla maamieskoulussa oli vain miesoppilaita, mutta 1930 perustetun tietopuolisen karjanhoitokoulun jälkeen naisia ja miehiä on ollut oppilaina tasavertaisesti. Koulu on kasvattanut maatiloille eturivin isäntiä ja emäntiä pian 100 vuoden ajan. Suuri on myös niiden henkilöiden määrä, jotka ovat tämän koulun ja jatko-opiskelun kautta sijoittuneet monipuolisesti erilaisiin maatalouden tehtäviin sekä muun elinkeinoelämän piiriin. Koulun nimi on muuttunut muutamiin otteisiin, ollen mm. Maamieskoulu, Maakoulu, Maanviljelyskoulu, Maaseutuakatemia, Maaseutuopisto, ja nykyään Keski-Pohjanmaan Ammattiopiston Kannuksen toimipaikka. Yksi on kuitenkin sama ja pysyy, se on Ollikkalan henki, johon kuuluu elämänhaluisten nuorten innostus ja uuden oppimisen halu! 

Tavoitteena on, että opetusmaatilamme kotieläintuotannon oppimisympäristöineen ja peltoineen tulee palvelemaan laajasti alan koulutusta ja elinkeinoelämää sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Tutkiva ja oppiva kampus-hankkeessa olemme yhdessä alan verkostojen kanssa jättäneen hankehakemuksia aiheista; Lypsykarjojen vaihtoehtoiset kuivikeratkaisut, Lypsylehmien jaloittelun hyvinvointi- ja ympäristötekijät sekä Datatalouden liiketoiminnan kehittäminen. Opetusnavetta toimisi näissä hankkeissa tutkimus- ja demonstraatioalustana.

Peltosäätö-hanke on testannut Oulun yliopiston kehittämiä säätösalaojien etähallinta ja automaattilaitteistoja Ollikkalan pelloilla kolmen vuoden ajan. Keväällä 2023 testiin otettiin täysin automaattisesti ohjattu säätösalaojakaivo, joka pyrkii pitämään pohjaveden halutulla tasolla, ottaen huomioon kaivon pinnankorkeuden, pohjaveden tason sekä sääennusteen. Hankkeen aikana Ollikkalaan perustettiin pohjaveden mittauskenttä, josta saadaan jatkossakin dataa pellon pohjaveden liikkeistä. Pinnankorkeusantureita on lohkolla 9 eri mittauspisteessä.

Tule käymään tai tutustu navettaamme virtuaalisesti. Olemme avoimia ja innostuneita yhteistyöstä kanssanne!