Said ja Abdi työskentelevät siivoojina SOL Palveluissa

Rajavartijana Kuhmossa

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikassa toteutettavassa luonnonvara-alan eläintenhoidon kennelpainotteisessa koulutuksessa on voinut suorittaa eläintenhoitajan ammatillisen perustutkinnon vuodesta 2004 alkaen. Yksi heistä on Kajaanista kotoisin oleva ja Sotkamossa nykyisin asuva Riikka Mäkäräinen, joka työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

- Parasta työssäni on sen vaihtelevuus, liikkuvuus ja monipuolisuus. Kuten myös se, että pääsen tekemään todella tärkeää ja rakastakin työtä sekä liikkumaan ja kulkemaan runsaasti luonnossa. Myös työporukka on hyvä, rajavartija, koiranohjaaja Riikka Mäkäräinen kiittää.

Mäkäräinen on työskennellyt helmikuusta 2018 lähtien Kuhmon rajavartioasemalla ja valvontapuolella. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat ennen muuta rajan tarkastus, aluevalvonta ja metsästyksen valvonta. Tällä hetkellä koiratoiminta näyttelee työnkuvallisesti merkittävää roolia, sillä Mäkäräisen ensimmäinen virkakoira on vasta reilun vuoden ikäinen.

Suhteellisen Mäihä alias Sinni

Mäkäräisen työkoira tai tuleva työkoira on Belgianpaimenkoira malinois -rotua oleva narttu, joka tottelee nimeä Sinni – oikealta nimeltään Suhteellisen Mäihä. Sinni on ollut hänellä pennusta saakka. - Tulevana syksynä ovat vuorossa loput käyttöönottotarkastuksen testit, joiden jälkeen Sinni on täysin palveluskelpoinen eli niin sanotusti rivissä. Virkakoiran ura kestää enimmillään kymmenen vuotta.

Sinnin treenaaminen on vienyt ja vie Mäkäräiseltä paljon aikaa – myös vapaa-aikaa. - Sinnin kanssa harjoitellaan jäljestystä erilaisista maastoista ja kovilta pinnoilta, jäljen ylös nostamista, esine-etsintää, henkilöhakua maastosta, rakennuksista ja ajoneuvoista. Lisäksi harjoitellaan tottelevaisuutta, hän kertoo. Nämä kaikki edellä mainitut testataan siis ensi syksynä.

Sinni on Mäkäräisellä miltei aina mukana niin töissä kuin vapaallakin. - Sinni on sopeutunut sujuvasti työelämään, ja kotioloissa se viihtyy hyvin kahden bokserin kanssa. Mäkäräinen harrastaa nuoremman bokserin kanssa palveluskoiralajeja, kun aika vaan antaa siihen myötä. Aikuiselle koiralle täytyy luonnollisesti ylläpitää ja vahvistaa jo opittuja taitoja pitkin koiran koko virkauran, hän jatkaa.

Kennellinjan opiskelijat hitsautuivat yhteen

Mäkäräinen aloitti opiskelun Kannuksen kennellinjalla vuonna 2008. - Kannuksen opiskeluvuosista on jäänyt paljon hyviä muistoja ja ystäviä, joihin pidän edelleen yhteyttä aktiivisesti. Luokkamme hitsautui todella tiiviiksi yhteisöksi. - Järjestämme esimerkiksi säännöllisen epäsäännöllisesti yhteisiä viikonloppuja, joissa touhuamme koirien kanssa ja vietämme muutoinkin yhteistä aikaa.

Kannuksessa on yksi Suomen harvoista kennelalaan painottuneista eläintenhoitajien koulutuksista, joka on kuulunut jo pitkään Keski-Pohjanmaan ammattiopiston suosituimpien koulutuksien joukkoon. Hakijoiden määrä on usein ollut moninkertainen suhteessa valittuihin.

Kpedu Kannuksen eläintenhoidon opetuksen ns. sivutuotteena Suomeen on syntynyt jo yli 100 hyötykoiraa (poliisi-, tulli-, opas-, avustaja- ja rajakoiria).

Armeijasta Rajavartiolaitokseen

Kannuksen kennellinjan suorittamisen jälkeen Mäkäräisen tie vei miltei suoraan vuodeksi armeijaan varusmiespalvelukseen ja Kankaanpäässä sijaitsevalle Niinisalon sotakoiraosastolle. Armeija-aikana Rajavartiolaitos rekrytoi väkeä pääsykokeisiin. Mäkäräinen kävi pääsykokeissa kesken palveluksen, ja onnistui pääsemään sisälle.

- Silloin tein lopullisen päätöksen, että lähden opiskelemaan Rajavartiolaitoksen peruskurssille. Minulla on nimittäin ollut haaveena päästä joskus työskentelemään työkoiran kanssa, hän myöntää. Mäkäräisen haaveet ovat siis käyneet toteen.

Valmistuttuaan rajavartijaksi vuoden koulutuksen jälkeen helmikuussa 2013 Mäkäräisen virkaura alkoi Imatran rajanylityspaikalla, mistä tie on vienyt Kortesalmen rajavartioasemalle Kuusamoon, jonka jälkeen Vartiuksen rajavartioaseman kautta nykyiselle Kuhmon rajavartioasemalle.

Mäkäräisen mielestä Rajavartiolaitos on hyvä työnantaja ja rajalla työilmapiiri myönteinen. Tänä vuonna 100 vuotta täyttävässä Rajavartiolaitoksessa on ajan kanssa mahdollisuus myös erikoistua monenlaiseen erilaiseen työhön, mikäli on itse aktiivinen ja tekee ahkerasti työtä päämääränsä eteen. - Vaikka tekniikka kehittyykin, koiranohjaajan työ tuskin tulee rajalta häviämään, sillä koira ei ole täysin korvattavissa millään, Mäkäräinen toteaa lopuksi.

Viimeksi muokattu: 6.6.2019