Vartija nauttii vaihtelustaVlad-Cosmin Meitá

Vlad-Cosmin Meitá työskentelee vartijana Securitaksella. Hän muutti Romaniasta Suomeen vuoden 2009 lopulla, ja alkoi heti opiskella suomen kieltä. Kielikoulutusten jälkeen mies suoritti Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksessa maahanmuuttajille suunnatun työelämävalmiuksia ja työllistymismahdollisuuksia parantavan koulutuksen. Koulutus teki tehtävänsä, sillä sen suoritettuaan Meitá sai työpaikan paikallisesta metallialan yrityksestä.

Vuonna 2014 miehen tie vei uudestaan opiskelemaan Aikuiskoulutukseen. Meitá suoritti vartijan työn perusteet -koulutuksen, järjestyksenvalvojan peruskurssin ja vartijan peruskurssin. Koulutukset suoritettuaan mies työllistyi Securitakselle. Aiemmin kotimaassaan Romaniassa sotapoliisin ja vartijan töitä tehnyt Meitá kertoo, että alan työkokemuksesta huolimatta koulutukset ovat antaneet paljon.

– Koulutuksista on ollut tosi paljon hyötyä minulle jo ihan senkin takia, että Suomi on moneen muuhun verrattuna hyvin erilainen paikka. Koulutuksessa kävimme läpi esimerkiksi lakiasioita ja muuta teoriaa, mutta myös käytännön harjoituksia. Aluksi opiskelu tuntui kielen takia vaikealta, mutta hyvin se siitä lähti sujumaan, mies kertoo tyytyväisenä.

 

Teoriassa näin, käytännössä toisin päin

Piirivartijana Pietarsaaressa työskentelevä Meitá kiertää työpäivän aikana tarkistamassa erilaisia kohteita. Lisäksi hän vastaa mahdollisiin hälytyksiin. Työ on vuorotyötä, ja työpäivien sisältö on vaihteleva.

– Meillä on tietyt rutiinit, mutta muuten päivien sisältö vaihtelee. Tärkeimmät piirteet vartijalla ovat rehellisyys, kärsivällisyys ja kyky tehdä nopeita päätöksiä, sillä monesti tilanteet vaihtuvat hyvinkin nopeasti. Perustilanteessa teen töitä yksin ja järjestelen itse omat työni, mutta toki jos vaarallisia tilanteita sattuu, niin silloin saan työparin avukseni, Meitá selvittää.

Meitá on tyytyväinen saamaansa koulutuspohjaan, mutta muistuttaa, että pelkkä koulun penkillä opittu tieto ei vielä riitä.

– Niinhän se on, että tosielämän työtilanteissa kaikki ei aina mene niin kuin teoriassa, mutta niistäkin tilanteista on aina selvitty, mies hymyilee.

Viimeksi muokattu: 23.10.2015