IMG_5123

Kouluttautua voi myös omaksi ilokseen

Teemu Sinikumpu on aina tykännyt värkätä kaikenlaista, ja innostus on oikeastaan vain kasvanut aikuisiällä.

– Olen harrastanut jonkin verran 3D-grafiikkaa ja laser­skannaustakin on tullut kokeiltua. Kun sitten luin aikuiskoulutuksen markkinointilehdestä jutun 3D-tekniikoiden koulutuksesta, ajattelin että tuonnehan olisi kiva päästä mukaan, selittää Teemu Sinikumpu päätymistään Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen 3D-koulutukseen.

Työkseen Sinikumpu tekee hammaslääkärin töitä, mutta vapaa-aika kuluu usein omassa autotallissa erilaisten projektien parissa. Uusin projekti on polkuauton rakentaminen, jota Sinikumpu työsti myös koulutuksen aikana.

– Minulla oli kunnianhimoinen ajatus saada tehtyä polkuautoon kunnollinen koppa, mutta välineet puuttuivat. Siksi tuntuikin niin mainiolta päästä käyttämään oppilaitoksen isoa CNC-jyrsintä, jolla sain muotin onnistuneesti tehtyä, kertoo Sinikumpu tyytyväisenä.

Porat tuttuja hammaslääkärille

Aiempaa koulutusta 3D-alalta ei Sinikummulla ollut, mutta se ei menoa haitannut.

– Suurin osa ryhmäläisistä oli koneistajia, mutta hyvin sinne mahtui mukaan myös muutama tällainen harrastelija. Koulutuksen sisältö räätälöitiin jokaiselle sopivaksi, ja minä keskityin 3D-suunnitteluun, laser­skannaukseen ja CNC-jyrsimiseen, kun taas monet muut suorittivat robotiikkaosioitakin.

Aivan ummikkona Sinikumpu ei koulutukseen lähtenyt, sillä hammaslääketieteessäkin on käytössä laserskannereita ja CNC-jyrsimiä.

– Niin olenhan minä hammaslääkärinä tottunut poraamaan, kurssilla oli vaan käytössä isommat porat, Sinikumpu nauraa.

Kuten useimmilla meistä, Teemu Sinikummullakin oli ennakkokäsityksiä siitä, millaista on palata koulun penkille aikuisena. Koulutuksen aikana ennakkokäsitykset kuitenkin tuulettuivat.

– Alun perin epäilin mahdanko edes mahtua mukaan koulutukseen, kun ei minulla ollut mitään tavoitteita saada tutkintoa tai uutta ammattia. Onneksi kuitenkin soitin kouluttajalle, jolloin selvisi, että kouluttautua voi ihan omaksi ilokseenkin.

Joustavaa ja mielekästä opiskelua

3D-tekniikoiden koulutus kesti puolisen vuotta, ja lähiopetusta oli kahtena iltana viikossa. Kahden pienen lapsen isän kalenteriin tämän pituinen koulutus mahtui mukavasti.

– Opiskelu oli kaikin puolin mukavan joustavaa. Enemmänkin koululle lähtiessä tuntui siltä, että pääsi harrastamaan ja onneksi vaimolla riitti ymmärrystä, Sinikumpu pohtii.

Nyt kun polkuauton viimeistely on käynnissä, siintävät mielessä jo uudet projektit.

– Kyllä minulle jäi koulutuksesta kipinä jatkaa tämän tyyppisiä projekteja ja hommata itsellekin vastaavia laitteita. Ainakin 3D-tulostin mahtuisi talliin. Jospa sitä innostuisi jatkossakin opiskelemaan jotain, kun tämä oli niin antoisa kokemus!

Viimeksi muokattu: 3.9.2015