Catrin

Parasta on, kun saa tehdä mitä rakastaa

Catrin Kaitaro ja Siiri Salmenoja ovat tyypillisiä Keski-Pohjanmaan kansanopiston opiskelijoita. Molemmat ovat valmistuneet ylioppilaiksi, minkä jälkeen koitti välivuosi opinnoissa. Kaitaro vietti välivuoden ulkomailla, Salmenoja päätti toimia jo ennen välivuoden alkamista. Salmenoja on tanssinut koko elämänsä, Kaitaro vasta lukiolaisesta, mutta molempien mielessä eli vahva haave tanssijan urasta. Niinpä opinnot kansanopiston tanssilinjalla houkuttivat, ja kaksikko päätyi kauas kotoa Kälviälle.

Savonlinnasta ja Helsingistä kotoisin olevat nuoret naiset tuntuvat aidosti arvostavan elämää Kälviällä.

– Meillä on täällä tosi viihtyisä pieni yhteisö. Olo on kotoisa, ja tietysti tärkeintä on se, että opettajat ovat tosi taitavia ja huikeita persoonia. Tuntuu ihanalta, kun täällä on aikaa ja rauhaa keskittyä tanssimiseen, naiset kiittelevät.

Arvokkaita hetkiä

Ulkopaikkakuntalaisille opisto tarjoaa majoituksen asuntolasta. Aluksi eläminen isolla porukalla yhteisessä asuntolassa saattaa vaatia sopeutumista.

– Minulla oli 12 kämppistä, joiden kanssa tulimme hyvin toimeen. Arvostan kuitenkin myös rauhaa ja omaa aikaa, joten välillä tuli vetäydyttyä omiin oloihin. Arvokkaita hetkiä minulle olivat myös opiston Virtasten (erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat) kanssa vietetyt tunnit, kertoo Salmenoja.

Opinnot kansanopiston tanssi­linjalla kestävät yhden lukuvuoden. Ehtiikö siinä ajassa saada tarpeeksi irti alasta?

– Tavoitteeni oli selvittää, millaista olisi tehdä tanssimista ihan oikeasti. Sain sen selville, ja hyvältähän se tuntuu, hymyilee Salmenoja.

Samoilla linjoilla on Kaitarokin.

– En oikeastaan odottanut saavani tästä ammatin. Halusin vain tehdä sitä mitä rakastan, eli tanssia. Vuosi on ollut aivan huikea, ja nyt tiedän, että tanssimisesta tulee ammattini!

Tanssien tulevaisuuteen

Tanssilinjalaisten opintoihin kuuluu eri tanssityylien ja -tekniikoiden lisäksi muun muassa liikuntaa, elämisentaitoa ja ilmaisutaitoa. Tehtäviä suoritetaan myös kirjallisesti, kuten esseitä, portfolioita ja päiväkirjoja tekemällä. Opettajina on sekä opiston omia opettajia, että vierailevia opettajia.

– Meillä on ollut paljon hyviä ja mielenkiintoisia opettajia. Arvostan sitä, kuinka paljon olen saanut uusia näkökulmia ja vinkkejä alalle työllistymiseen, kertoo Kaitaro.

Sekä Salmenoja että Kaitaro ovat tanssilinjalta valmistuttuaan hakeutuneet jatko-opintoihin. Salmenoja tanssijaksi Tampereen konservatorioon ja tanssinopettajaksi Kuopioon. Kaitaro puolestaan haaveilee tanssijan urasta ulkomailla, Ranskassa tai Ruotsissa, mutta koti-Suomeenkin on lähtenyt muutama hakemus. Nähtäväksi jää, mihin asti naisten unelmat heidät siivittävät.

Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2015 -lehdessä.

Viimeksi muokattu: 20.11.2015