IMG_9555Opiskeluaika oli upeaa aikaa!

Seppo Tuunanen ehti toimia 25 vuotta yrittäjänä rakennusalalla, ennen kuin loukkaantunut käsi äityi niin pahaksi, että edessä oli alan vaihto. Yritys jäi pöytälaatikkoon, ja mies suuntasi Oulusta Perhoon metsä- ja riista-alan opintoihin.

– Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet todella nautinnollista aikaa! Elin niin pitkään kiivastahtisia ja raskaitakin yrittäjävuosia, että nyt on tuntunut uskomattoman hyvältä saada tehdä sitä, mistä olen koko elämäni tykännyt ja nauttinut, Tuunanen iloitsee.

Metsästyskortti Tuunasella on ollut jo 37 vuotta ja aktiivimetsästäjänä moni asia oli jo valmiiksi hallussa. Siitä huolimatta hän sai koulutuksesta paljon uutta ja syventävää tietoa.

– Opintojen sisältö oli todella monipuolinen. Perehdyimme riistaympäristön hoitoon, eri metsästystapoihin, turvallisuuteen, metsästyksen johtamiseen, pienpetojen torjuntaan, ensiaputaitoihin ja yleensäkin eränkäyntiin. Lisäksi meillä oli metsästykseen liittyvää rakentamista, kuten siltojen, suurpetoaitojen ja piilokojujen tekoa, mies luettelee.

Perhossa ainutlaatuisia kilpailuvaltteja

Luonto- ja ympäristöalan opintoja järjestetään muuallakin Suomessa, mutta Perhon koulutuksella on Tuunasen mielestä selkeät kilpailuvalttinsa.

– Ehdottomasti yksi rikkaus Perhossa on hieno riistateurastamo! Siellä pääsimme opettelemaan hygieenisen riistankäsittelyn kaikki vaiheet, kuten nahkomisen, paloittelun ja vakuumiin laiton. Sellainen on harvoissa paikoissa mahdollista, ja toivoisinkin, että teurastamoa hyödynnettäisiin mahdollisimman paljon esimerkiksi metsästysseuroissa ja lyhytkursseilla.

Teurastamon lisäksi Perhossa opiskelevat pääsevät nauttimaan Salamajärven kansallispuiston huikeista maisemista, sillä alaan kuuluu luonnollisesti eränkäyntiä ja vaellusta.

Lähiseuduilla saaliiksi saatiin hirviä, peuroja, näätiä, metsäkanalintuja ja jäniksiä. Lisäksi metsästysreissuja tehtiin kauemmaksikin, eikä metsän kuningas karhukaan jäänyt porukalta kaatamatta.

– Virossa metsästimme villisikoja. Lisäksi opintoihin kuului työharjoittelua, jonka aikana osa opiskelijoista haki työkokemusta riista-alalta ulkomailtakin, aina Etelä-Afrikkaa myöten.

 

Harrastuksesta ammatiksi

Opintojen aikana Seppo Tuunanen ehti käydä useampaan kertaan myös messuilla esittelemässä riista-alaa. Moni juttelemaan tullut ihmetteli, voiko tästä oikeasti saada ammatin.

– Harva metsästyksellä elää, mutta pointti onkin siinä, että kaikki metsästyksestä ja eränkäynnistä laajasti opitut tiedot ja taidot antavat mahdollisuuden ottaa alasta leivän, Tuunanen sanoo.

Kahden vuoden opiskelemisen jälkeen Tuunanen valmistui ympäristönhoitajaksi keväällä 2015.

– Koulutus oli hyvä. Oli todella hienoa, että pääsin Perhoon opiskelemaan. Itse asiassa nautin opiskelusta niin paljon, että olisin halunnut jäädä luokalle, niin ettei tämä loppuisi liian pian! mies nauraa.

Pilke silmäkulmassa esitetystä toiveesta huolimatta oli kuitenkin hyvä, että Tuunanen valmistui, sillä jo heti valmistumisen jälkeen hän sai alan töitä. Tämä olkoon hyvä todiste siitä, kuinka harrastuksesta voi tehdä ammatin.

Viimeksi muokattu: 8.9.2015