Sari Aho yrittäjän ammattitutkinto

Asiakas on tärkeintä, mitä yrittäjällä on

Kokkolan Isokadulla kulkeneilta ei varmasti ole jäänyt huomaamatta iloisen sympaattinen Askarteluhuone Ihan Itse ja Käsityöliike Katariina. Yrityksiä pyörittää Sari Aho, jonka kasvutarina yrittäjänä on huima. Aho suoritti pari vuotta sitten yrittäjän ammattitutkinnon ja avasi askarteluliikkeen lokakuussa 2015. Vain vuosi yrityksen perustamisesta Aho jo osti toisenkin yrityksen.

- Käsityöliike Katariinan pitkän linjan yrittäjä Katariina Tiainen toimi mentorinani YAT-opinnoissa. Pahaa aavistamattomana menin syksyllä 2016 lankaostoksille Katariinan liikkeeseen. Siinä kassalla hän heitti minulle, että ”Osta Sari koko kauppa!” Ajattelin, että olipa hauska heitto, kunnes Katariina kertoi, että on aivan tosissaan.

Tiainen todella oli myymässä liikettään toiselle paikkakunnalle muuttamisen takia, ja siitä alkoi asian mutustelu Ahon perheessä.

- Ensin olin suunnilleen järkyttynyt, mutta kohta ajatus liiketoimintojen yhdistämisestä alkoikin tuntua aika helmeltä. Sen jälkeen tein laskelmia, mietin, epäröin ja pohdin, onko minusta ottamaan niin suurta vastuuta. Lopulta tuntui, että en voi kieltäytyä. Oli pakko heittäytyä tulta päin.

Aholle oli alusta asti selvää, että liikkeet tulevat toimimaan samassa tilassa. Onnellinen sattuma oli, että sopiva tila löytyi sen hetkisen liiketilan vierestä. Tammikuussa 2017 avattiin uusi liike uusissa tiloissa.

Ideoita ja inspiraatiota

Aho kertoi Kpedu Aikuiskoulutuslehdessä 2015, että tulevassa askarteluliikkeessään hän haluaa ennen kaikkea luoda asiakkaille parhaan mahdollisen fiiliksen. Se tavoite on ja pysyy.

- Hyvä asiakaskokemus ei tule automaattisesti. Haluan inspiroida asiakkaitani liikkeen visuaalisella ilmeellä, mutta ennen kaikkea myyjien asenne ratkaisee. Tehtävämme on auttaa asiakkaita ja tuottaa heille ideoita ja elämyksiä. Haluan, että ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi. Nautin suunnattomasti siitä, kun joku sanoo sisään tullessaan, että ”Minulla on vartti luppoaikaa, joten tulin hengaamaan”.

Hyviä asiakaskokemuksia luo Ahon itsensä lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää sekä harjoittelijat.

- Olen löytänyt äärimmäisen ihanat työntekijät. Lea Sulonen on käsityöpuolen kokenut ammattilainen. Josefiina Luokkalalla puolestaan on hyvä visuaalinen silmä ja hän seuraa aktiivisesti ajan trendejä, mikä on tosi hyödyllistä askartelualalla. Lisäksi minulla on ollut melkein koko ajan joku harjoittelija. Meillä on hyvä tiimi, ja täydennämme toinen toisiamme. Olen hyvin onnekas näistä ihmisistä, Aho painottaa.

Materiaalit ympäri maailmaa

Askarteluliikkeen suurin asiakaskunta ovat lapsiperheet ja harrastajaryhmät. Kynnys askarteluun ja itse tekemiseen on madaltunut ja trendikästä. 

- Askartelupuolella sesongit rytmittävät vuotta kivasti. Netti, etenkin sosiaalinen media, pursuaa ideoita. Minulla on vakioasiakkaita, mutta aina tulee myös uusia pieniä pääsiäistipujen askartelijoita, Aho hymyilee.

Askarteluliikkeen tuotteet Aho hankkii useammalta isolta tukkuliikkeeltä sekä toisaalta pieniltäkin toimittajilta. Langoissa hän on erityisen tarkka laadusta, joten langat tulevat pääasiassa Pohjoismaista.

- Käsityöpuolella näkyy pitkät perinteet. Oppi kulkee sukupolvelta toiselle ja materiaalivalinnat ovat tärkeitä, Aho tietää.

Kokkolan liikkeestä Aho jalkautuu välillä myös pop up -keikoille maakuntaan.
- Langat ovat kevyitä ja helppoja ottaa mukaan. Haluan tavoittaa myös maakunnan käsityöharrastajat. Tällaiset pop upit on itsellekin ihana virkistävää vaihtelua.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Kun saa jotain uutta, voi olla pakko luopua vanhasta. 

- Aluksi jännitin, mitä uskallan muuttaa perinteikkäässä Käsityöliike Katariinassa. Liikkeellä on uskollinen asiakaskunta, joka on tottunut tiettyihin asioihin. Pääasiassa olen säilyttänyt samat palvelut, mutta esimerkiksi vetoketjut olen jättänyt valikoimasta pois. Joillekin muutokset ovat voineet olla vähän kova pala, mutta toisaalta yrittäjänä tiedän, mikä on minulle kannattavaa ja mitkä tuotteet taas kuuluvat enemmän kangaskauppojen valikoimaan.

Juuri tunne siitä, että tietää ja osaa on Ahon mukaan yrittäjän ammattitutkinto -koulutuksen peruja. 

- Itsevarmuus, kontaktit ja vertaistuki kantavat pitkälle. Aluksi kynnys kysyä neuvoa ihan vierailta yrittäjiltä oli suuri, joten vertaistuki oli kullan arvoista. Koulutuksen aikana sain muodostettua myös tärkeitä verkostoja. Esimerkiksi yritykseni nettisivut on tehnyt Sini-Maaria Niku, joka oli kanssani samalla kurssilla. 

Aho haluaa kierrättää koulutuksesta saamaansa hyvää myös eteenpäin.

- Minulla on ollut useampi harjoittelija, joiden tutkintotilaisuuksia olen ollut arvioimassa. Haluan antaa harjoittelijoille mahdollisimman paljon ja auttaa heitä eteenpäin. Samalla saan heiltä itselleni uusia ajatuksia ja kokemuksia. 

Aho on ehtinyt kahdessa vuodessa niin paljon, että seuraavaksi lienee aika rauhoittua.

- Tulevaisuuden suunnitelmissa on esimerkiksi verkkokaupan avaaminen. Mutta se on vasta sitten joskus! Nyt haluan pitää toiminnan vakaana. Olen sanonut työntekijöillenikin, että jos alan haihattelemaan ties minkä ideoiden perään, niin ampuvat minut heti paikalla alas, Aho nauraa.

 
Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2017 -lehdessä.

Viimeksi muokattu: 15.8.2017