IMG_9362

 

Aina pitää yrittää!

Sisäseikkailupuisto Touhutalossa riittää touhua ja tohinaa maanantaita lukuun ottamatta viikon jokaisena päivänä. Kiireestä huolimatta Kokkolan Touhutalon yrittäjä Safaa Al-Jubouri nauttii työstään täysin rinnoin.

– Tämä työ on tosi mukavaa! Parasta on tietysti saada touhuta lasten kanssa ja nähdä heidän riemunsa. Opeteltavia asioita riittää, jos haluaa toimia yrittäjänä Suomessa, mutta onneksi minulla on hyvät apujoukot, mies hymyilee.

Al-Jubouri on toiminut vaimonsa kanssa Touhutalon yrittäjänä helmikuusta 2015 lähtien. Yritys työllistää kolmesta viiteen työntekijää. Aiempaa kokemusta yrittämisestä Al-Jubourilla on kotimaastaan Irakista, jossa hän toimi kauppiaana myyden tonneittain pähkinöitä ulkomaille. Ja itse asiassa yrittäjyys on siirtynyt Al-Jubourille jo verenperintönä, sillä hänen isänsäkin oli liikemies. 
 

Pitkä matka kokkolalaiseksi yrittäjäksi

Al-Jubourin seitsemänhenkisen perheen matka Irakista Kokkolaan on ollut monivaiheinen. Ensin perhe muutti sodan jaloista Syyriaan vuonna 2007. Muu perhe asettui Syyriaan, mutta Safaa Al-Jubouri itse matkusteli välillä takaisin Irakiin hoitamaan yrityksensä asioita. Lopulta vuonna 2009 perhe muutti Unicefin avulla Suomeen ja Kokkolaan.

Jotta perheen kotiutuminen Kokkolaan sujuisi mahdollisimman hyvin, osallistuivat perheen vanhemmat heti kielikursseille, ja lapset menivät kouluun. Vuonna 2012 Safaa Al-Jubouri hakeutui oppisopimuksella myynnin ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen. Muutama tutkinnon osa on nyt suoritettu, ja syksyllä 2015 suunnitelmissa on jatkaa opintoja täydentäen niitä vielä yhdellä yrittäjän ammattitutkinnon tutkinnon osalla.

– Opiskelusta on ollut paljon hyötyä. Tarvitsen ja haluan koko ajan lisää tietoa, jotta työnteko sujuu. Opiskelu suomen kielellä on vaikeaa ja se vaatii aikaa, mutta perheeni on onneksi auttanut minua kovasti. Etenkin lapsistani on ollut paljon apua, koska heidän kielitaitonsa on jo niin hyvä. Sitä paitsi olen oppinut jo pikkulapsena, että aina pitää yrittää! Al-Jubouri kertoo.

Kipinä lasten leikkipuiston pyörittämiseen Al-Jubourilla syttyi jo vuosia sitten Syyriassa, jossa mies näki vastaavia paikkoja. Kun Al-Jubouri kuuli tuttavaltaan, että tämä olisi valmis myymään Kokkolan toimipisteen, oli tartuttava tilaisuuteen.

– Vaikka minulla onkin pitkä kokemus yrittämisestä, olen silti tavallaan aloittanut kaiken alusta ostaessani Touhutalon. Ensinnäkin Suomessa pätevät eri lait ja määräykset kuin Irakissa, asiakaskuntamme on lapsia, ja tuotteet myydään yksittäin eikä tonneittain laivoihin, Al-Jubouri pohtii.

Uutta rakentamaan

Touhutalon tulevaisuuden suhteen Al-Jubourilla on jo mietittynä muutamia uudistuksia.

– Olemme ajatelleet, että ainakin pienimpien lasten leikkialuetta olisi hyvä suurentaa. Ja toisaalta koko toimitilaakin voisi ehkä suurentaa tai jakaa eri-ikäisten lasten alueiksi. Jossain vaiheessa haaveena olisi kasvattaa yritystä esimerkiksi avaamalla toinenkin toimipiste, mutta vielä ei ole sen aika.

Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2015 -lehdessä.

Viimeksi muokattu: 12.4.2018