• Virtaset_2
  • Virtaset_5
  • Virtaset_3
  • Virtaset_4
  • Virtaset

Virtaset liikkuvat, laulavat ja nauravat yhdessä

Keski-Pohjanmaan kansan­opiston Virtaset on erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden oma opiskelulinja. Virtaset-ryhmässä opiskellaan käytännönläheisiä asioita yleensä 1–2 vuotta, joissakin tapauksissa 3 vuotta. Tavoitteena on tukea opiskelijoiden omatoimisuutta, itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja.

– Kuluneena vuonna olemme harjoitelleet erilaisia elämänhallintataitoja, kuten monelle hyvin tärkeää tietotekniikkaa, liikuntaa, ruoan laittoa ja leipomista, vuorovaikutustaitoja, kaupassa käyntiä ja taloudenhallintaa. Lisäksi meillä on ollut monenlaisia taideaineita ja englannin kieltäkin, mitä moni Virtasista olisi halunnut opetella lisääkin, kertoo opettaja Sari Hiltunen.

Virtaset opiskelevat joka viikko maanantaista torstaihin, ja kerran kuussa myös perjantaisin. Kuluneena opiskeluvuonna on ollut lisäksi neljä teemaviikkoa, jolloin Virtaset ovat saaneet myös yöpyä koululla.

– Meillä oli Euroviisujen aikaan koululla kisakatsomo, jossa jännitettiin Pertti Kurikan Nimipäivien kisamenestystä! Silloin moni meistä jäi koululle yöksikin, mikä oli tosi kivaa, kertovat Virtaset kuin yhdestä suusta.

Opintoihin sisältyy yhteensä viiden viikon työhön tutustumisjakso. Työharjoittelua on suoritettu muun muassa Honkaharjun ja Tervakartanon palvelutaloissa, S-marketeissa ja Toimintakeskus Kompassissa.

– Minä olen saanut Kälviän S-marketista avotöitäkin kerran viikossa, iloitsee Mari.

Retkiä lähelle ja kauas

Lukuvuoden aikana Virtaset liikkuvat paljon lähiympäristössä ja joskus kauempanakin. Poppoo on käynyt muun muassa mökillä, paloasemalla ja poliisiasemalla, luontokeskus Kiepissä ja syömässä ravintolassa. Osa Virtasista on ehtinyt vuoden aikana ulkomaille asti erilaisiin projekteihin liittyen.

– Me olimme Jukan kanssa Puolassa tekemässä näytelmävideoita, kertoo Kalervo.

– Niin ja me menemme Ossin kanssa Maltalle, lisää Sanna.

Mieleenpainuvimmat hetket vaihtelevat laidasta laitaan. Veera on tykännyt eniten kotitalous­tunneista, Jukka taas sählystä, josta Virtasille tuli kultamitalikin. Kalervolle puolestaan jäi mieleen tanssiviikolla tulleet kehut tanssinopettajalta.

– Opettaja sanoi, että sulla on hyvät moovit, jatka vain tanssimista, mies iloitsee.

Meillä on aina kivaa yhdessä

Tulevaisuuden suunnitelmat Virtasten porukalla tuntuvat olevan selvillä. Moni jatkaa opintoja ensi vuonnakin, mutta osalla on edessä uudet tuulet.

– Minä olen ollut Virtasissa jo täydet kolme vuotta, joten nyt pitää keksiä jotain uutta. Tykkään erityisesti teatterista, ja haluaisin tehdä jotain siihen liittyvää, kertoo Jarmo.

Virtasia katsellessa ja kuunnellessa heistä välittyy hyvin voimakas yhteenkuuluvuuden tunne.

– Meillä on aina kivaa yhdessä. Kolmen vuoden aikana olen kokenut paljon mukavia hetkiä. Parhaimpia hetkiä ovat ne, kun opettajat nauravat kanssamme. Nyt kun koulu on loppumassa, tuntuu haikealta ja kavereita tulee ikävä, Jarmo tiivistää porukan tuntemukset.

Kirjoitus on julkaistu Kpedun Aikuiskoulutus 2015 -lehdessä.

Viimeksi muokattu: 15.11.2018