Alan vaihtaja hyppäsi tuntemattomaanMarko Ketolainen

Toistakymmentä vuotta myyntityötä tehnyt Marko Ketolainen päätti pari vuotta sitten suunnata aivan uudelle uralle, pois tutuista ympyröistä. Tällä hetkellä mies opiskelee työvoimakoulutuksena prosessiteollisuuden perustutkintoa.

– Tein myyntityötä niin pitkään, että lopulta vaan kerta kaikkiaan tuntui, että tuli mitta täyteen. Otin ratkaisevan askeleen ja irtisanouduin. Sen jälkeen menikin melkein puolitoista vuotta rauhoittuessa ja miettiessä, että mitä sitä alkaisi seuraavaksi tekemään. Lopulta päätin, että ainakin haluan ihan uudenlaiseen työympäristöön ja niin sanottuihin "haalaritöihin". Koulutustarjontaa tutkiessa joukosta sitten lopulta valikoitui prosessiala, Ketolainen muistelee.

Täysin uudelle, ja vielä tekniselle alalle hyppääminen tuntui Ketolaisesta ensin vähän pelottavaltakin, mutta katua ei ole tarvinnut.

Tärkeintä on tietää itse, mitä haluaa

– Vaikka prosessiala onkin omalla tavallaan haastavaa, ei tämä silti mitään rakettitiedettä ole! Labrat, kivimurskaimet ja kemian asiat ovat ihan oma maailmansa, mutta kun motivaatiota riittää, niistä selviää ihan hyvin. Näissä opinnoissa ei tarvitse olla nero. Tärkeintä on, että viitsii panostaa.

Ketolainen kertoo, että opiskelutahti on ollut tiivis, mutta hyvässä porukassa on ollut mukava puuhastella.

– Meillä on tosi kiva jengi, vaikka olemme hyvin eri-ikäisiä ja erilaisista taustoista. Aikuisena sitä on jotenkin paljon motivoituneempi opiskelemaan. Itse asiassa tuntuu jopa yllättävän hyvältä, että lukujärjestys vähän ohjelmoi päiviä, mies pohtii.

Palo käytännön oppiin

Puolitoista vuotta kestävissä opinnoissa on aluksi keskitytty teoriaan ja käytännön harjoituksiin kemian labrassa. Työssäoppimisjaksot ovat luvassa myöhemmin. Valmistuminen prosessinhoitajaksi häämöttää edessä keväällä 2016.

– Kyllähän ne työssäoppimisjaksot kieltämättä jo polttelevat mieltä. Kokkolassa on vahva suurteollisuus, mikä on tosi hyvä etu työharjoittelun ja työllistymisen kannalta. Tavoitteeni on aikanaan työllistyä alalle, mutta kovin paljoa en vielä suunnittele tulevaisuutta. Tärkeämpää on elää tässä päivässä ja nauttia siitä, mitä tekee.

Viimeksi muokattu: 20.4.2017