Fiksua ja mielekästä työtä, jossa asenne ratkaisee

Joonas Tervola

Joonas Tervola valmistui pari vuotta sitten laitoshuoltajaksi Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksesta. Työkseen hän huolehtii Kokkolan jäähallin ja urheilupaikkojen siisteydestä.

– Näissä kohteissa meitä työskentelee kaksi ihmistä viikon jokaisena päivänä. Talvella toinen meistä on koko ajan jäähallilla, ja kesällä taas olemme enemmän urheilukentillä. Mitään tyypillistä työpäivää meillä ei oikeastaan ole, vaan aika lailla päivän työtehtävien järjestäminen on omalla vastuulla. Toki jotkut tietyt asiat toistuvat joka päivä, kuten pukuhuoneiden ja saniteettitilojen puhtaanapidosta huolehtiminen, mutta muuten päivät ovat vaihtelevia, Tervola kertoo.

Puhdistuspalveluala työllistää

Ennen puhdistuspalvelualalle siirtymistään Tervola ehti työskennellä kymmenisen vuotta toimihenkilönä teollisuudessa. Terveydellisistä syistä hänen oli kuitenkin vaihdettava alaa.

– Puhdistuspalveluala valikoitui sen takia, että työ on liikkuvaa ja työllistyminen alalla on tosi hyvä, Tervola muistelee.

Laitoshuoltajan opinnot kestivät vajaan vuoden, josta noin puolet oli työssäoppimista. Tervolan ryhmässä työssäoppimisjaksoja suoritettiin muun muassa kouluissa, pankeissa, sairaaloissa ja Kokkolan suurteollisuusalueella. Tervola pitää työssäoppimisjaksoja erittäin antoisina.

– Työssäoppimisen aikana on hyvä pohtia omia kiinnostuksen kohteitaan, ja sitä kautta voi löytää oman suunnan. Ja monessa tapauksessa tulevan työpaikankin.

 

Vapaus tuo valtaa ja vastuuta

Niitä, jotka pohtivat kenelle puhdistuspalveluala sopii, Tervola ohjeistaa rohkaisevasti.

– Tämä ala sopii melkein kaikille, kunhan asenne on kohdillaan! Työssämme pitää pystyä tekemään pieniä arjen päätöksiä ja meidän on vastattava omista tekemisistämme. Meillä on vapaus suunnitella työpäivämme, mutta se vapaus on osattava käyttää oikein.

Puhdistuspalvelualalle suunnatessaan Tervola epäili aluksi alan sopivuutta miehille. Miestä mietitytti, millaisia kommentteja hän mahtaisi kohdata, mutta se huoli osoittautui turhaksi.

– Onhan tämä naisvaltainen ala, mutta vaihtoehtoja löytyy kyllä miehillekin. Omat ennakkokäsitykseni muuttuivat täysin opintojen aikana. Puhdistuspalveluala on itse asiassa varsin teknistä ja standardisoitua työtä. Käytämme hyviä välineitä, ja laitteistoa on paljon. Ainakaan minun ei ole tarvinnut selitellä uravalintaani vielä kenellekään – päinvastoin kohtelu on ollut erittäin hyvää ja työtämme arvostetaan, Tervola kertoo tyytyväisenä.

Viimeksi muokattu: 7.9.2015