Erkki Lappi

Menestys ei tule ilmaiseksi

Eläimet ovat kuuluneet Erkki Lapin elämään pienestä pitäen, mutta hevosia miehellä on ollut vasta vuodesta 2005. Rautalammilta Pohjois-Savosta kotoisin oleva 24-vuotias Lappi on maatalon poikia. Kotona oli parsinavetta, ja suunnitelmissa olikin suunnata maatalouskouluun. Toisin kuitenkin kävi, sillä kun Erkin isä vuonna 2005 osti hevosen, alkoi Erkkikin kiinnostua hevosten hoidosta ja valmentamisesta.

– Niihin aikoihin kuulin, että Kaustisella voi opiskella hevosalaa. Kypsyttelin ajatusta ja 2008 päätin lähteä kokeilemaan, miltä se tuntuisi. Vuonna 2011 minä sitten valmistuin hevostenhoitajaksi, Lappi muistelee.

 

Vauhdin hurmaa

Valmistumisen jälkeen Lappi teki hevosenhoitajan, lomittajan ja maatalouslomittajan töitä, kunnes osti keväällä 2014 hevostallin Kaustisen Nikulasta. Tällä hetkellä Lapin tallissa majailee viisi omaa ja 12 vierasta hevosta. Kaikki hevoset ovat ravihevosia.

– Jo aikoinaan, kun perheemme osti sen ensimmäisen hevosen, lumouduin ravihevosista. Ratsastus ei ole tuntunut omalta jutulta, toisin kuin kilpa-ajo ravihevosilla, Lappi kertoo.

Kilpailumenestystä Lapin tallille on tullutkin, sillä viime vuonna jopa kolmasosa tallin starteista pääsi totosijoille.

– Menestystä on tullut ihan positiivisesti, ja tulevaisuuskin näyttää hyvältä. Meillä on hyviä varsoja, joten tulevat vuodet näyttävät lupaavilta, Lappi uskoo.

 

Kysyvä ei tieltä eksy

Ajamisen lisäksi Lappi valmentaa, hoitaa ja kengittää hevosia. Monesti päivät tallilla venyvät 12-tuntisiksi, minkä lisäksi Lappi käy vielä kengittämässä hevosia asiakkaiden luona. Ahkeruuden puutteesta miestä ei siis ainakaan voi syyttää.

– Jos haluaa elää yrittäjänä, on oltava valmis uhrautumaan ja sietämään painetta. Niin se vain menee, Lappi toteaa.

Erityisen kiinnostunut Lappi kertoo olevansa varsavalmennuksesta ja hevosten hoitamisen kehittämisestä. Parhaillaan hän suorittaa hevostenvalmentajan ammattitutkintoa, osaamisalanaan ravivalmennus.

– Minulla on kova into olla kehittämässä alaa ja erityisesti hevosten uudenlaiset hoitomuodot kiinnostavat. Monia ihmisille suunnattuja hoitoja pystytään soveltamaan hevosille, kuten esimerkiksi jalkojen- ja hengityselinten hoitoa. Meillä on parhaillaan valmistumassa tallille hevosten suolahuone, joka toimii hevosilla ihan samalla tavalla kuin ihmisillä. Suola puhdistaa ja avaa hengitysteitä, mikä on ravihevoselle äärimmäisen tärkeää. Suolahuone on toistaiseksi ainoa keino hoitaa hevosten hengityselimiä, Lappi selittää.

Suolahuoneen rakentamisen lisäksi suunnitelmissa on remontoida tarhoja ja kehittää muutenkin toimintaa pikku hiljaa. Ideansa ja oppinsa Lappi kertoo löytävänsä kyselemällä ja testaamalla.

– Olen tällainen puhelias savolainen, joka puhua pälpättää ympäriinsä niin kauan, että apua löytyy jostakin. Minulle on selvinnyt moni asia niin alasta kuin yrittäjyydestäkin kyselemällä. Minusta yksi tärkeä ominaisuus yrittäjällä on valmius selvittää ne asiat, mitä ei itse osaa. Ja kun apua löytyy, pitää siitä ottaa kaikki irti. Tietysti reilusti sillä tavalla, että myös korvaa saamansa avun, Lappi sanoo.

 

Hyvät ja huonot ajat

Kaustinen on tunnettu hevosalastaan, joten opiskelujen jälkeen Lapista tuntui luonnolliselta jäädä paikkakunnalle. Talli sijaitsee noin kilometrin päässä raviradalta ja Keski-Pohjanmaan aikuiskoulutuksen hevosalan opetuksesta. Lappi tekeekin säännöllistä yhteistyötä oppilaitoksen kanssa.

– Viime talvena minulla oli kolme opiskelijaa työssäoppimassa. Opintoihin kuuluva harjoittelu on ensiarvoisen tärkeää, ja olen huolestuneena seurannut valtakunnallisia suunnitelmia vähentää harjoittelun osuutta opetussuunnitelmissa. Valitettavasti on ihan selvää, että se tulee laskemaan oppimisen tasoa, Lappi pohtii huolestuneena.

Erkki Lappi kertoo, että yrityksen perustamisen jälkeen asiat ovat lähteneet rullaamaan ehkä yllättävänkin hyvin. Maatalon lapsena työmäärä ei ole päässyt yllättämään, ja vastaanotto on ollut hyvä.

– Kyllähän minulta kysyttiin, miten uskallan lähteä yrittäjäksi, kun yhteiskunnassa eletään tällaisia aikoja. Olen miettinyt asiaa ja todennut, että kun nytkin menee näin hyvin, niin mitä se sitten on niin sanottuina hyvinä aikoina. En voi kuin olla luottavaisin mielin, Lappi sanoo.

 

Viimeksi muokattu: 7.9.2015