IMG_9366

Opiskelu ei katso ikää

Eija Lilja valmistui lähihoitajaksi vuonna 2011, jonka jälkeen hän on työskennellyt vanhustenhoidossa. Jo lähihoitajaopintojen aikana Liljaa kiinnosti jalkojenhoito, ja kipinä sai uutta tulta alleen vanhuksia hoitaessa.

– Vanhuspuolella olen huomannut, miten tärkeää vanhusten olisi saada jalkahoitoa nimenomaan ennaltaehkäisevänä hoitona. Esimerkiksi diabeetikoilla ennaltaehkäisevällä hoidolla on todella suuri merkitys. Silloin vältyttäisiin monilta sairaanhoitoa vaativilta toimilta. Tietoisuus jalkojenhoidon tärkeydestä ja vaikuttavuudesta on onneksi kasvamassa, Lilja toteaa.

Talvella 2015 Lilja aloitti jalkojenhoitajan ammattitutkintoon tähtäävät opinnot, eikä ole katunut.

– Meillä on ensinnäkin tosi mukava ryhmä, jossa yhdistyvät erilaiset elämänkokemukset ja -näkemykset. Iso merkitys on myös innostavalla ja asiantuntevalla opettajalla. Aikuisena opiskelijana ymmärtää syvällisemmin opiskelujen merkityksen ja tärkeyden. Motivaatio on ainakin erittäin korkealla ja itsestä pystyy antamaan enemmän, toteaa Lilja.

Liljalla on työpaikka Hoivakoti Majakassa, jossa on suhtauduttu opiskeluun kannustavasti.

– Olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että sekä perhetilanteeni että työnantajani mahdollistavat opiskelun. Työn ohessa opiskeleminen on ollut tiivistä, mutta syksyllä vähän helpottaa, kun jään opintovapaalle. Silloin saan keskittyä täysipainoisesti opiskeluun, Lilja kertoo.

 

Raspit nurkkaan

Jalkojenhoidon ammattitutkintoon kuuluu teoriaa esimerkiksi jalkojen anatomiasta, jalkasairauksista ja diabeetikkojen ja reumaatikkojen jalkojen hoitamisesta. Lisäksi paljon on myös työssä oppimista. Opiskelijat tekevät Hyvinvointikampuksen tiloissa ajanvarauksella jalkahoitoja, ja jakavat samalla asiakkaille hyödyllisiä vinkkejä jalkojen omahoitoon.

– Ihminen on elämänsä aikana niin paljon jalkojensa päällä, että niistä kannattaisi pitää hyvää huolta. Päivittäinen jalkojen pesu ja rasvaus hyvällä perusvoiteella sekä tilavien ja laadukkaiden sukkien ja kenkien käyttäminen ovat perusasiat, joilla pääsee pitkälle. Kaikki jalkojen- ja kynsienhoitovälineet kynsilakasta lähtien kannattaa pitää henkilökohtaisina. Jalkaraspeja en oikeastaan suosittele, sillä käytännössä niillä hankaaminen vain lisää ihon paksuuntumista, Lilja ohjeistaa.

 

Kuunteleva korva

Kun istahtaa jalkahoitajan hoidettavaksi, asiakas otetaan huomioon kokonaisvaltaisesti. Luodaan avoin ja luottamuksellinen suhde.

– Tämä on ihmisläheistä työtä, jossa ollaan läsnä asiakkaan arjessa. Hyvistä vuorovaikutustaidoista on tässä työssä kyllä paljon apua. Samoin näppärät ja vakaat sormet auttavat pikkutarkassa työssä. Myös hoitoalan vaitiolovelvollisuus ja luottamuksellisuus korostuvat, Lilja pohtii.

Valmistumisen jälkeen keväällä 2016 Eija Liljalla on ajatuksena aloittaa jalkojenhoitajan työt toiminimellä. Alalla on toki palveluntarjoajia, mutta toisaalta joillakin paikkakunnilla alan ammattilaisista on jopa pulaa.

Viimeksi muokattu: 1.3.2016