Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Opetusmuoto

Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan

Laajuus

180 osp

Kesto

Paikka

Kälviä

Oppilaitos

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto

Tavoite

Haluatko työskennellä ihmisten kanssa nuoriso- ja yhteisöohjauksen yhä laajenevalla työkentällä. Koulutuksen myötä sinusta tulee kasvatuksen- ja ohjauksen ammattilainen. Opit käyttämään eri-ikäisten kasvua, voimavaroja, identiteettiä ja elämänhallintaa tukevia toimintamenetelmiä.
Tulevia työympäristöjäsi voivat olla mm. nuorisotalot, koulut, laitokset, lastensuojeluyksiköt, järjestöt, nuorten työpajat, nuorisokeskukset sekä yksityiset yritykset.
Ammattinimikkeesi voi olla mm. nuoriso-ohjaaja, erityisnuorisotyöntekijä, etsivä nuorisotyöntekijä, projektityöntekijä, koulunuorisotyöntekijä.

Kohderyhmä

Ammatissa toimiminen vaatii hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta sekä hyvää fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

Tutkinnossa on terveydentilaa koskevia vaatimuksia opiskelijaksi hakeville:

https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/190862_tutkintokohtaiset_terveydentilavaatimukset_ammatillisessa_koulutuksessa_oph-.pdf

Sisältö

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Tutkintonimike on Nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Opiskelu muodostuu neljästä pakollisesta, yhdestä valinnaisesta sekä yhteisistä tutkinnon osista.
Pakolliset tutkinnon osat ovat:
- Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla
- Yksilön, ryhmän ja yhteisön ohjaaminen
- Nuoren kasvun ja hyvinvoinnin edistäminen
- Osallisuuden tukeminen ja sosiaalinen vahvistaminen.

Tutkinnon perusteet
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/4038054/reformi/tiedot

Toteutus

Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskellaan Kälviän toimipaikassa. Erilaisten tapahtumien ja toimintapäivien kautta pääset alusta alkaen tekemään ”oikeaa työtä” ja oppimaan alan ammattilaiseksi. Opit käyttämään erilaisia ohjaamisessa tarvittavia toiminnallisia ja kasvua tukevia menetelmiä: digiohjaus, kulttuurinen ohjaus, liikunnan ohjaus, luonto- ja elämystoiminnan ohjaus sekä kansainvälisyyskasvatus. Opetuksessa painotamme itse tekemällä ja kokemalla oppimista.

Lisätietoja

Nuoriso- ja yhteisönohjaajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden.

Lisätietoja koulutuksesta ja hakeutumisesta:
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Kaikki hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Koulutukseen valituille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jonka mukaan sekä aloitusaika että sisältö ratkeaa.

Viimeksi muokattu: 21.9.2019