Hevostalouden perustutkinto

hevostenhoitaja

Opetusmuoto

Henkilökohtaisen suunnitelman mukaan

Laajuus

180 osp

Kesto

Paikka

Perho

Oppilaitos

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto

Tavoite

Hevostalouden perustutkinto on käytännönläheinen koulutus hevosten parissa työskentelemisestä kiinnostuneille. Hevostenhoitaja on hevosalan ammattilainen, joka huolehtii hevosten hyvinvoinnista erilaisissa olosuhteisssa ja käyttötarkoituksissa. Hevosten ja talliympäristön hoidon perusteiden osaamisen lisäksi hevostalousalalla toimiminen edellyttää vastuuta omasta työstä ja turvallisuudesta, hoidettavista eläimistä, yrityksen ympäristöstä sekä asiakkaiden turvallisuudesta ja palveluiden laadusta. Työ vaatii asiakaspalveluhenkisyyttä, sitoutumista ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Hyvä fyysinen kunto helpottaa työskentelyä vaihtelevissa työolosuhteissa.

Tutkinnon suoritettuasi voit toimia mm. hevostenhoitajana, hevosharrasteohjaajana tai itsenäisenä yrittäjänä hevospalveluja tuottavassa yrityksessä (harrastetallit, ratsastuskoulut, vaellustallit) tai erilaisilla talleilla (siittolat, oriasemat, valmennustallit).

Hevosharrasteohjaaja erikoistumisen hyvin suorittaneet saavat SRL:n hevosharrasteohjaaja-nimikkeen.

Kohderyhmä

Ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon jo suorittaneet voivat hakeutua ammatillisiin perustutkintoihin jatkuvassa haussa, joka mahdollistaa ympärivuotisen koulutukseen hakeutumisen.

Yhteishaun päättymisen jälkeen myös ilman opiskelupaikkaa olevat nuoret hakeutuvat koulutukseen jatkuvan haun kautta.

Sisältö

Hevostalouden perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Ammatillinen perustutkintokoulutus koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja ammattitaitoa täydentävistä tutkinnon osista (35 osp).

Opintoja voit painottaa joko hevosharrastepalvelujen tuottamiseen tai hevoskasvatukseen tai voit yhdistellä valinnaisista tutkinnon osista oman kokonaisuuden. Hevosharraste painotuksella harjoittelet mm. ratsastusta, ratsastuksen ohjaamista ja ratsastusretkien järjestämistä. Hevoskasvatusopinnoissa harjoitellaan mm. varsojen ja siitoshevosten hoitoa, ratsastusta ja ajamista monipuolisesti.

Tutkinnon perusteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/esitys/3328289/reformi/rakenne

Toteutus

Hevostenhoitajaksi opiskellaan Perhon toimipaikassa, jossa opit työskentelemään erilaisissa hevostenhoito- ja asiakaspalvelutehtävissä ratsastuskoulussa, täyshoitotallissa ja varsapihatossa. Opinnot sisältävät työssäoppimisjaksoja erilaisilla talleilla (esim. ratsastuskoulut, vaellustallit, siittolat, oriasemat). Opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua alan kansainvälisyyteen työssäoppimisen tai opiskelijavaihdon kautta.

Opiskelijoilla on mahdollisuus valita myös lukio-opintoja haluamassaan laajuudessa: joko koko lukion oppimäärä ja ylioppilastutkinto (hevostalouden polku) tai vain ylioppilastutkinnon edellyttämä määrä lukio-opintoja (kaksoistutkinto). Lukio-opintoihin on vaihtoehtoisesti mahdollista sisällyttää kaksi hevostalouden perustutkinnon osaa (Hevosharrastajan polku).

Lisätietoja

Hevostalouden perustutkinnossa ei ole määritelty erityisiä terveydentilavaatimuksia. Alalla työskentelyä kuitenkin edistää hyvä kunto työn kuormituksen johdosta. Erilaiset allergiat (esim. eläin- ja pölyallergiat) voivat olla este hevostenhoidon alalla työskentelylle.

Hevostenhoitajan tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden.

Lisätietoja koulutuksesta:
hakijapalvelut(at)kpedu.fi, p. 040 808 5010

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Viimeksi muokattu: 21.9.2019