Somaattinen Joogaohjaaja 350 h

Tavoite

Koulutus antaa osallistujalle valmiudet toimia joogaohjaajana monipuolisesti. Koulutuksessa keskitytään kokemuksellisesti anatomian kautta rakennettavaan lempeään asanaharjoitteluun suhteessa joogan filosofian ja maailmankuvan pohtimiseen. Opetettavassa joogaharjoituksessa yhdistyy lempeä ja kehollista vapautta korostava Hathajooga, somatiikka, liikkeen evoluutio, kokemuksellinen liike sekä palauttava Yinjooga ja kiinalainen lääketiede. Joogaharjoitus rakennetaan myös suhteessa vuodenkiertoon, vuodenaikojen ja oman kokemusmaailman suhdetta tutkaillen.

Osallistujien kokemuksia aiemmasta joogaohjaajakoulutuksesta:

"Rauhallinen, selkeä ja inspiroiva kouluttaja, jonka ohjauksessa on tilaa kasvaa omanlaisekseen joogaohjaajaksi."

"Loistava opettaja, joka ottaa kaikki huomioon erilaisina yksilöinä erilaisine kehoineen."

"Kati on ihana opettaja ja hän kannatteli tilaa meille opiskelijoille upeasti. Sisältö koulutuksessa oli monipuolinen, selkä ja johdonmukainen. Ylitti kaikki odotukseni. Upea kokemus, kiitos!"

"Kati on oppilaat hyvin huomioiva aito, lempeä ja läsnäoleva opettaja. Suosittelen koulutusta kaikille jooganohjaustyöhön tähtääville joogaajille, jotka haluavat tarjota kehoa kuuntelevaa lempeää joogaa. Koulutuksessa sain hyvä eeväät omaan ohjaustyöhön ja paljon erilaisia tulokulmia ja näkökulmia jooganohjaukseen."

Kohderyhmä

Keskeistä koulutuksessa on joogan saavutettavuuden lisääminen, pedagogisten kysymysten pohtiminen yhdessä ryhmänä sekä luova ja kokeileva ote. Käymme läpi asanaharjoitusten soveltamista erilaisiin elämäntilanteisiin, terveydentiloihin ja monenlaisille ihmisryhmille sopivaksi.

Osallistujilta vaaditaan omakohtainen harjoittelupohja. Ota kuitenkin rohkeasti yhteyttä, jos olet vasta joogapolkusi alussa. Olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet, juuri omanlaisessasi kehossa ja elämäntilanteessa.

Hakijat täydentävät omia taustatietojaan vastaamalla hakulomakkeen kohdassa "Mitä asioita haluat tuoda esille koulutukseen hakeutuessasi?" lisäksi näihin kysymyksiin:
- Kuvaile omaa suhdettasi joogaan
- Miksi hakeudut tähän joogaohjaajakoulutukseen?
- Millainen joogaohjaaja haluaisit olla?
- Millaisia toiveita sinulla on koulutuksen suhteen?

Sisältö

Koulutus jakautuu kahdelle vuodelle, joista ensimmäisen aikana keskitytään omaan harjoitukseen ja kokonaisvaltaiseen kehollis-mielelliseen oppimisprosessiin. Toisena vuotena opiskelemme joogan opettamista saavutettavasta ja esteettömästä näkökulmasta.

1. vuoden sisältöjä:
- Asanaharjoittelu ja kehollisuus somaattisesta näkökulmasta
- Eletty anatomia ja liikkeen kehitys
- Hengitys
- Yinjooga ja Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teoria
- Joogan historia ja filosofia
- Stressi ja palautuminen

2. vuoden sisältöjä:
- Oppimiskäsitykset ja tyylit
- Erilaiset oppijat
- Harjoituksen soveltaminen ja esteettömyys
- Traumasensitiivisyys
- Luovat menetelmät opetuksen tukena
- Parityöskentely ja avustaminen
- Eri tavoin ohjaaminen (puhe, kosketus, kuvat, mallioppiminen)
- Työelämä ja työllistymisen vaihtoehtoja

Vuoden 2022 alustava aikataulu:
15.1.etäopetus
26.2. etäopetus
18.-20.3. lähijakso Kälviällä
22.-24.4. etäopetus
20.-22.5. lähijakso Kälviällä
4.-7.8. lähijakso Kälviällä (huom to-su!)
10.9. etäopetus
7.-9.10. lähijakso Kälviällä
5.11. etäopetus
2.-4.12. lähijakso Kälviällä

Lähijakson aikataulu:
pe klo 15-20
la klo 9-17
su klo 9-14.15

Pitkä lähijakso alkaa torstaina klo 15. Etäpäivänä opetusta on klo 10-14.

Lisätietoja

Pääopettaja ja koulutuksen sisällön suunnittelija:

Kati Raatikainen
* Joogaopettaja (Joogastudio Manipura 480 h, Seasonal Yin 300 h, Erkkajooga 50 h, Kokemuksellinen anatomia 200 h), Tanssitaiteen maisteri ja Tanssinopettaja (AMK)
katiraatikainen.weebly.com

Vierailevat opettajat:

Jonna Nykänen
* Joogaopettaja, hengitysohjaaja, fysioterapia opiskelija. Jonna opettaa koulutuksessa Yin joogaa, hengitystä sekä stressin ja palautumisen teemoja.

Nana Simola
* Joogaohjaaja ja kiinalaisen lääketieteen terapeutti/akupunktiohoitaja. Nana opettaa koulutuksessa Yin joogan taustalla vaikuttavia kiinalaisen lääketieteen perusteita.

Iia Lappalainen
* Joogaopettaja (Krishnamacharyan traditio), joogaterapeutti ja alan kouluttaja, fysioterapeutti. Iia opettaa koulutuksessa erityisesti joogafilosofiaa, teemoina mm. joogan käsitys mielestä ja hyvästä elämästä.

Sanna Laukkanen
* Sosiaalialan ammattilainen, joogaopettaja, traumasensitiivisen joogan ohjaaja (TCTSY-F). Sannan teemoja koulutuksessa ovat traumasensitiivinen ohjaus ja esteetön jooga.

Crista Soskolne
* Joogaopettaja ja kulttuuriantropologi. Cristan opetussisältöihin koulutuksessa kuuluvat Ayurveda sekä itämerensuomalainen perinne ja keholliset harjoitteet metsässä.

Gabriela Ariana
* Kehoterapeutti, ekosomatiikan harjoittaja, tanssitaiteilija, esivanhempien perinteen kantaja, joogaohjaaja. Gabriela opettaa Katin ohella kokemuksellista anatomiaa sekä metsässä harjoittamista ja omaan perinteeseemme tutustumista.

Anna Lammivaara
* Joogaohjaaja ja fysioterapeutti. Annan teemana koulutuksessa on jooga neurologisten kuntoutujien tukena.

Koulutuksesta tiedotetaan myös FB-tapahtumasivulla:
https://www.facebook.com/Somaattinen-joogaohjaajakoulutus-110865346985065

Lisätietoja: koulutussuunnittelija Minna Poutanen 044 7250 701, koulutuksen käytännön järjestelyistä: koulutussihteeri Seija Prittinen, p. 040 808 5035 tai info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä antaa Kati Raatikainen, puh. 0505768942, katiraatikainen81@gmail.com

Pidätämme oikeuden kurssin perumiseen, mikäli osallistujia ei ole riittävästi.
Koulutuksen hinta sisältää opetuksen ja luentomateriaalit. Keski-Pohjanmaan kansanopisto tarjoaa lounaan lähiopetuspäivinä. Opistolla on mahdollisuus yöpyä kurssihotellissa. Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä. Koulutus järjestetään Keski-Pohjanmaan kansanopistolla Kälviällä.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää