Koira-avusteinen toiminta, Canine-assisted activity

Tavoite

Haaveiletko koira-avusteisesta työskentelystä? Kouluttaudu koirasi kanssa koira-avusteisen työskentelyn ammattilaiseksi!
Koira-avusteisen toiminnan käynyt koira-ohjaajatiimi tekee työtä itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa erilaisissa sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan yhteisöissä.
Koira-ohjaajatiimit voivat työskennellä vaihtelevissa työympäristöissä, esimerkiksi hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa, turvakodeissa, kouluissa ja asiakkaiden omissa kodeissa.
Koira-ohjaajatiimi työskentelee antamalla tukea, motivaatiota, kannustusta, aktivointia ja seuraa työskentelyyn osallistujille. Koira-avusteisen toiminnan vaikutukset ovat hyviä. Tutkimusten mukaan koira-ohjaajatiimin vierailut vaikuttavat osallistujiin mm. alentamalla verenpainetta ja lievittäen kipua ja stressiä.

Kohderyhmä

Koulutukseen ilmoittautuvalla on oltava koulutus, joka on suoritettu lukiossa, ammattikoulussa tai vastaavassa. Koira-avusteinen toiminta on tarkoitettu kaikille siitä kiinnostuneille, sekä sinulle joka
- työskentelet jo sosiaali-, terveys- tai kasvatusalalla
- haluat hakeutua yllämainituille aloille
- olet tällä hetkellä ilman ammattia
- haluat vaihtaa alaa
Koirallasi on oltava hyvä perustottelevaisuus. Esimerkkejä koiralta edellytettävästä osaamisesta/taidoista ovat istuminen, paikalla istuminen, maahanmeno, paikalla makuu, hyvä hihnakäytös. Ennen koulutuksen alkamista on toimitettava eläinlääkärintodistus, joka todistaa, että koira ei kärsi kivuista ja on terve.

Sisältö

Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa monimuoto-opiskeluna, sisältäen lähiopetusta, työssäoppimista sekä verkko-, etä- ja itsenäistä opiskelua. Puoli vuotta kestävä koulutus sisältää kuusi lähiopiskelupäivää, jotka toteutetaan viikonloppuisin.
Opintojen aloittaminen edellyttää suoritettua ja hyväksyttyä soveltuvuusarviointia.
Koulutukseen valitaan max 10 opiskelijaa koirineen.
Koulutuksen laajuus on 8 op. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna Kannuksessa. Lähiopetuspäivinä opiskelijat vastaavat itse ruokajärjestelyistä.

Soveltuvuusarviointi:
Soveltuvuusarvioinnissamme on kymmenisen eri osiota, joissa arvioidaan koiran luonteen ja temperamentin ominaisuuksia. Katsomme, miten koira suhtautuu vieraisiin ihmisiin (yli 13-vuotiaat), millainen yhteistyö koiran ja ohjaajan välillä on, ohjaajan taidot ohjata koiraa ja toimia sen kanssa eri tilanteissa, koiran ääniherkkyyttä, reagointia uhkaan, perustottelevaisuutta, ihmisten tervehtimistä, leikkimistä ja erilaisiin häiriöihin suhtautumista.

Koulutuksen aikataulu:
29.8 soveltuvuusarviointi
18-19.9 lähiopiskelujakso 1
16-17.10 lähiopiskelujakso 2
27-28.11 lähiopiskelujakso 3
13.2 sertifiointi

Tämän lisäksi koirakko suorittaa:
- 15 tuntia ympäristö/passiviteetti/sosiaaliharjoitusta
- 15 tuntia työelämään sijoitettua koulutusta/työharjoittelua
- n. 40 h etäopiskelua virtuaalisessa oppimisympäristössä opettajan henkilökohtaisella ohjaamisella
- n. 100 h itsenäistä opiskelua ja koiran kouluttamista, riippuen siitä miten paljon kokemusta opiskelijalla on ennestään koirien kouluttamisesta

Hyväksytyn tutkintotodistuksen saamiseksi koira-ohjaaja -tiimillä on oltava seuraava tietotaito: Koiran hyvinvointi ja terveys, koirien käyttäytyminen (etologia), koiran koulutus, Ihmisten terveys, etiikka ja arvot, Ihmisten välinen viestintä, kommunikaatio ja kohtaaminen koira-avusteisessa toiminnassa, Koira-ohjaajatiimin vaikutus osallistujiin, Työelämään sijoitettu harjoittelu.

Lisätietoja

Kouluttaja: Renja Hakala, kasvatustieteen maisteri ja terapiakoirakoiden kouluttaja. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Suomen Terapiakoirakoulun kanssa. http://suomenterapiakoirakoulu.com/

Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä.
Majoitusta voi tiedustella:
https://www.kannus.fi/vapaa-aika/matkailu/majoituspalvelut

Lisätietoja antaa Tytti Lintenhofer, tytti.lintenhofer(a)kpedu.fi , 044 7250 645.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Sotkamossa asuva Riikka Mäkäräinen työskentelee rajavartijana ja koiranohjaajana Kainuussa sijaitsevalla Kuhmon rajavartioasemalla.

Lue lisää

Kun 16-vuotias Aaro Haasala viime syksynä aloitti asuntolaelämän, oli pientä jännitystä ilmassa. Kannuksessa maatalousteknologiaa opiskeleva nuori mies kertoo kuitenkin, että ystävystyi opiskelukavereiden kanssa jo ensimmäisten viikkojen aikana. Asuntolaan kotiutumista helpotti myös se, että kämppäkaveriksi muutti jo peruskoulusta tuttu kaveri.

Lue lisää

Lohtajan koulun ysiluokkalaiset Jenni Jussila ja Meri Yli-Hukka viettivät TET-viikkoa Kpedun Kannuksen toimipaikassa. Tytöt hakivat yhteishaussa Kannukseen maatalousalan opintoihin, ja odottavat haun tuloksia toiveikkaina.- Oli tosi kiva päästä tänne koululle tutustumaan! Olemme päässeet tekemään monenlaista pihahommista navettatöihin, ja tämä vaikuttaa tosi kivalta paikalta. Asuntola vaikuttaa viihtyisältä, ja täällä opiskelevat kaverit on kertoneet, että täällä on hyvät ruoatkin, tytöt kertoilevat.

Lue lisää

Eläintenhoitajan ammattitutkinnon Kannuksessa suorittanut Jenna Vuori kertoo olevansa unelma-ammatissaan. Hän on työskennellyt koirankoulutuspalveluja tuottavassa Easy Dog -yrityksessä vuodesta 2013 asti. Ensin opintojen ohessa kunnes hän vuoden 2017 alusta siirtyi Easy Dogin yrittäjäksi.

Lue lisää

Maaliskuussa maatalouslomittajaksi valmistunut sieviläinen Mikko Vähäsöyrinki kertoo hakeutuneensa Kannukseen opiskelemaan saadakseen maatalousalan tutkinnon ja varmuutta työelämässä opittuihin taitoihin.

Lue lisää

Outi Koskelalla oli ollut miehensä kanssa maatila kahden vuoden ajan, kun hän alkoi kaivata lisää tietoa alasta. Koulutuksen kautta osaamista karttui niin pelto-, kone- kuin hitsauspuolelta.

Lue lisää

Kannuksen maatalousalan perustutkinnon kennellinjalla ja lukion oppimäärän opiskellut Janita Häggman jatkoi alan opintoja eläintenhoitajan ammattitutkintoon. – Harrastan koiria ja halusin niitä taitoja syventää, kertoo Janita. Keväällä 2016 alkanut eläintenhoitajan ammattitutkinto keskittyy eläinten kouluttamiseen. Samaan aikaan niiden opintojen kanssa Häggman on viimeistellyt tradenomin opintojaan ammattikorkeakouluun.  

Lue lisää

Kokkolalainen Jesse Suominen opiskelee viimeistä vuottaan maatalousalan perustutkintoa ja valmistuu nyt keväällä maaseutuyrittäjäksi.

Lue lisää

Keväällä 2015 maaseutuyrittäjäksi valmistunut perholainen Maarit Flink opiskeli maatalousalan perustutkinnon ohessa myös ylioppilastutkinnon. Viimeiset aineet hän kirjoitti syksyllä ja valkolakki tuli jouluna 2015.

Lue lisää

Maatalousalan perustutkintoa opiskelevat kinnulalaiset Lauri Vasalampi ja Miikka Kinnunen valitsivat maatalousalan yhteishaussa siksi, että ala oli heille tuttu, mutta myös mieluinen.

Lue lisää