Tavoite
Haaveiletko koira-avusteisesta työskentelystä? Kouluttaudu koirasi kanssa koira-avusteisen työskentelyn ammattilaiseksi!
Koira-avusteisen toiminnan käynyt koira-ohjaajatiimi tekee työtä itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa erilaisissa sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan yhteisöissä.
Koira-ohjaajatiimit voivat työskennellä vaihtelevissa työympäristöissä, esimerkiksi hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa, turvakodeissa, kouluissa ja asiakkaiden omissa kodeissa.
Koira-ohjaajatiimi työskentelee antamalla tukea, motivaatiota, kannustusta, aktivointia ja seuraa työskentelyyn osallistujille. Koira-avusteisen toiminnan vaikutukset ovat hyviä. Tutkimusten mukaan koira-ohjaajatiimin vierailut vaikuttavat osallistujiin mm. alentamalla verenpainetta ja lievittäen kipua ja stressiä.
Kohderyhmä
Koulutukseen ilmoittautuvalla on oltava koulutus, joka on suoritettu lukiossa, ammattikoulussa tai vastaavassa. Koira-avusteinen toiminta on tarkoitettu kaikille siitä kiinnostuneille, sekä sinulle joka
- työskentelet jo sosiaali-, terveys- tai kasvatusalalla
- haluat hakeutua yllämainituille aloille
- olet tällä hetkellä ilman ammattia
- haluat vaihtaa alaa
Koirallasi on oltava hyvä perustottelevaisuus. Esimerkkejä koiralta edellytettävästä osaamisesta/taidoista ovat istuminen, paikalla istuminen, maahanmeno, paikalla makuu, hyvä hihnakäytös. Ennen koulutuksen alkamista on toimitettava eläinlääkärintodistus, joka todistaa, että koira ei kärsi kivuista ja on terve.
Sisältö
Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa monimuoto-opiskeluna, sisältäen lähiopetusta, työssäoppimista sekä verkko-, etä- ja itsenäistä opiskelua. Puoli vuotta kestävä koulutus sisältää kuusi lähiopiskelupäivää, jotka toteutetaan viikonloppuisin.
Opintojen aloittaminen edellyttää suoritettua ja hyväksyttyä soveltuvuusarviointia.
Koulutukseen valitaan max 10 opiskelijaa koirineen.
Koulutuksen laajuus on 8 op. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna Kannuksessa. Lähiopetuspäivinä opiskelijat vastaavat itse ruokajärjestelyistä.
Soveltuvuusarviointi: 21.3.2021
Soveltuvuusarvioinnissamme on kymmenisen eri osiota, joissa arvioidaan koiran luonteen ja temperamentin ominaisuuksia. Katsomme, miten koira suhtautuu vieraisiin ihmisiin (yli 13-vuotiaat), millainen yhteistyö koiran ja ohjaajan välillä on, ohjaajan taidot ohjata koiraa ja toimia sen kanssa eri tilanteissa, koiran ääniherkkyyttä, reagointia uhkaan, perustottelevaisuutta, ihmisten tervehtimistä, leikkimistä ja erilaisiin häiriöihin suhtautumista.
Koulutuksen lähipäivät ovat (klo 9-16):
17. - 18.4.2021
22. - 23.5.2021
03. - 04.7.2021
Sertifiointipäivä 19.9.2021
Tämän lisäksi koirakko suorittaa:
- 15 tuntia ympäristö/passiviteetti/sosiaaliharjoitusta
- 15 tuntia työelämään sijoitettua koulutusta/työharjoittelua
- n. 40 h etäopiskelua virtuaalisessa oppimisympäristössä opettajan henkilökohtaisella ohjaamisella
- n. 100 h itsenäistä opiskelua ja koiran kouluttamista, riippuen siitä miten paljon kokemusta opiskelijalla on ennestään koirien kouluttamisesta
Hyväksytyn tutkintotodistuksen saamiseksi koira-ohjaaja -tiimillä on oltava seuraava tietotaito: Koiran hyvinvointi ja terveys, koirien käyttäytyminen (etologia), koiran koulutus, Ihmisten terveys, etiikka ja arvot, Ihmisten välinen viestintä, kommunikaatio ja kohtaaminen koira-avusteisessa toiminnassa, Koira-ohjaajatiimin vaikutus osallistujiin, Työelämään sijoitettu harjoittelu.
Lisätietoja
Kouluttaja: Renja Hakala, kasvatustieteen maisteri ja terapiakoirakoiden kouluttaja. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Suomen Terapiakoirakoulun kanssa. http://suomenterapiakoirakoulu.com/
Koulutusmaksu laskutetaan kuukausierissä.
Majoitusta voi tiedustella:
https://www.kannus.fi/vapaa-aika/matkailu/majoituspalvelut
Lisätietoja antaa Tytti Lintenhofer, tytti.lintenhofer(a)kpedu.fi , 044 7250 645.