Hevostalouden perustutkinnon osa, Ratsastuksen erikoistumisopinnot

Tavoite

Koulutuksessa hankit osaamista ratsastukseen monipuolisesti. Voit perehtyä kouluratsastuksen lisäksi haluamaasi ratsastuksen lajiin. Koulutus antaa valmiuksia ratsuhevosten hoitamiseen kotitallilla ja kilpailuissa. Opintojen aikana on mahdollista hankkia osaamista kansainvälisen työssäoppimisjakson avulla. Opetuksessa hyödynnetään ratsastussimulaattoria.
Koulutus auttaa sinua jatkamaan esimerkiksi hevosharrasteohjaajaopintoihin tai ratsastuksen ohjaaja -opintoihin.


Koulutuksessa suoritetaan Hevostalouden perustutkinnon osat:

Hevosen käyttäminen eri toimintamuodoissa: Koulu-, este- tai kenttäratsastus, islanninhevosten askellajiratsastus, lännenratsastus, vikellys tai valjakkoajo 10 osp

Ratsuhevosten hoitaminen 20 osp

Hevosten päivittäisistä hoitotoimista huolehtiminen 10 osp

Ratsastuskilpailuihin valmistautuminen 10 osp (paikallisesti tarjottava tutkinnonosa vain Kpedussa)
(Ratsastuskilpailuihin valmistautuminen tutkinnon osassa opit parantamaan omaa ratsastustaitoasi monin eri tavoin. Harjoittelet kouluratsastusta sekä valitsemaasi toista ratsastuksen lajia (esteratsastus, kenttäratsastus, islanninhevosten askellajiratsastus, lännenratsastus, vikellys, valjakkoajo, maastotaitoratsastus). Kehität istuntaasi esimerkiksi ratsastussimulaattorin avulla. Opit valmistautumaan kilpailuihin psyykkisesti ja fyysisesti.
Opit suunnittelemaan ratsastuksen harjoitteluasi ja arvioimaan kehittymistäsi. Tunnet erilaisia ratsastusvarusteita ja osaat valita niistä itsellesi ja hevoselle sopivat. Osaat valita oikeat varusteet kilpailutilanteeseen.)


Lisäksi halutessasi:
Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp (kansainvälinen tai kotimainen työssäoppiminen)

Lisäksi voit halutessasi suorittaa muita tutkinnonosia henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu ratsastuksesta kiinnostuneille. Koulutuksen avulla vahvistat taitojasi ratsastuksessa esimerkiksi halutessasi jatkaa opintoja hevosharrasteohjaajaksi tai ratsastuksen ohjaajaksi/opettajaksi.
Hakeutujilta edellytämme monipuolisia tietoja ja taitoja hevosalalta ja hyvää perusratsastustaitoa (koulutuksen tai harrastustoiminnan tai työkokemuksen avulla hankittuna).
Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta hevosalalta, hakeudu ensin hevostalouden perustutkinnon ammatillisiin pakollisiin tutkinnonosiin.

Sisältö

Koulutuksessa opit:

- Hoitamaan ratsuhevosia
- Varustamaan hevosen ratsastukseen ja huoltamaan sen varusteita
- Ratsastamaan valitsemassasi lajissa
- Hoitamaan hevosia ratsastuskilpailuissa
- Ratsastamaan kouluratsastusta
- Kehittämään istuntaasi (apuna ratsastussimulaattori)
- Ratsuhevosten ensiapua ja lääkintää
- Palvelemaan asiakkaita myös englanniksi


Koulutus kestää noin 1 vuoden. Opiskelu henkilökohtaistetaan keston ja sisällön osalta. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta n. 3 pv/kk, ohjattua itsenäistä harjoittelua ja verkko-opiskelua sekä itsenäistä tiedonhakua.
Opiskelijalla tulee olla käytössä ratsastukseen soveltuva hevonen sekä työssäoppimispaikka, jossa pääsee hoitamaan ratsuhevosia kotona ja kilpailuissa sekä ratsastamaan.

Koulutus alkaa elokuussa 2021.

Opinnot alkavat perehdyttämispäivällä elokuussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Linkki tutkinnon perusteisiin

Lisätietoja

Kutsumme hakeutujat haastatteluun ennen opintojen alkua.

Lisätietoa hakemisesta:
p.040 808 5010 (ma-pe klo 9-15)
hakijapalvelut(at)kpedu.fi

Lisätietoa koulutuksesta:
Marianne Hyyrynen 040-8085058
etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi

Hakuaika päättyy 31.5.2021
Hakeutujat haastatellaan kesäkuussa.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Raviradantie 36 B, 69600 KAUSTINEN


Hakijapalvelut

Puhelin: 040 808 5010

Päivi Kvist toimii päätoimisena hevosalan yrittäjänä Muuramessa. Yrityksen pääpaino on erilaisessa ponitoiminnassa shetlannin­poneilla. Lisäksi yrittäjän työarkeen kuuluu myös hyvinvointihoitojen tekeminen ihmi­sille ja eläimille.

Lue lisää

Hei sinä 9.-luokkalainen, peruskoulusi keväällä päättävä hevosista kiinnostunut nuori! Onko sinulla haaveena työskennellä koulun jälkeen hevosten kanssa, olla kenties kengittäjä, hevoshieroja, hevostenhoitaja tai ravivalmentaja? Pohditko mihin kouluun hakisit, että pääsisit opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa, joka tarjoaa loistavan ponnahduslaudan näille ammattitutkinnoille. Minun vastaukseni kysymykseesi on Kaustinen. Miksi?

Lue lisää

Poliisina työskentelevät Juha Puurula ja Jimi Peltoniemi aloittivat vuosi sitten hevosalan opinnot Kaustisella. Ratsupoliiseiksi miehet eivät kuitenkaan ole aikomassa. 

Lue lisää

Ravivalmentajana toimiva iisalmelaislähtöinen Jyri Koukkari on käytännössä Kaustisen kasvatti. Kiinnostus hevosalaan syntyi pienenä poikana isän kanssa raveissa käydessä.  – Vauhti ja kilpailu kiinnostivat. Palkinto on hevosen hyvä onnistuminen kilpailussa. 

Lue lisää

Kpedun Kaustisen toimipaikka on kuuluisa ravihevosiin painottuneesta hevostenhoitajan koulutuksesta. Opiskelijat tulevat ympäri Suomen musiikkipitäjään opiskelemaan hevostalouden perustutkintoa.

Lue lisää

17-vuotias Iina Leponiemi muutti syksyllä 2014 Kangasalta Perhoon ja aloitti hevostenhoitajan opinnot.- Paikka kiinnosti ja opokin suositteli tätä minulle, kertoo Iina. 

Lue lisää

21-vuotias Iida Korhonen opiskeli Kaustisella hevosalan perustutkinnon, ja jatkaa osaamisen hankkimista nyt opiskelemalla hevoshierontaa. 

Lue lisää