Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet
- Etusivu
- Kansanopiston koulutukset
- Koulutus
Kohderyhmä
Toivotko joskus, että osaisit ilmaista selkeämmin mitä haluat?
Haluaisitko sanoa sanottavasi ilman kaikenlaisia väärinkäsityksiä?
Ihmetteletkö välillä, mitä oikeastaan on ihmisten sanomisten ja tekemisten "takana"?
Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet on tiivis tietopaketti Nonviolent Communication eli NVC-prosessista, sen taustafilosofiasta ja neljästä askeleesta (havainto, tunne, tarve ja pyyntö). Se vastaa rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajakoulutuksen kahta tai kolmea ensimmäistä lähipäivää.
Koulutuksesta saa työkaluja ja ymmärrystä ihmisten välisiin haastaviin kommunikaatiotilanteisiin.
Sisältö
Keskitymme erityisesti syventämään tietoisuutta tarpeista eli pohdimme, mitkä tarpeet ovat tekojemme ja sanojemme taustalla missäkin tilanteessa. Tutkimme omia vuorovaikutustapojamme, niiden taustalla olevaa ihmiskuvaa ja olettamuksia. Harjoittelemme empaattista kuuntelemista.
Kurssilta saatua oppia voit heti alkaa soveltaa erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin. Näiden työkalujen lisäksi moni on saanut kipinän koko elämän mittaiseen prosessiin.
Lähipäivä 1 klo. 9.00-18.00 (Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet)
Tutustuminen ryhmään ja kouluttajiin
Ennakkotehtävien purku (ennakkotehtävät: Rosenbergin Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus ja kuvaus haasteellisesta vuorovaikutustilanteesta)
-Onnistunut vuorovaikutustilanne
-Rakentavan vuorovaikutuksen perusaskeleet lyhyesti, HTTP: havainto, tunne, tarve ja pyyntö
-Havaintojen erottaminen tulkinnoista
-Leimojen ymmärtäminen ja tiedostaminen
Lähipäivä 2 klo. 9.00-18.00 (Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet)
-Sakaalikieli ja kirahvikieli: sisäistettyjen puhe- ja toimintamallien tiedostaminen
-Kahdeksan erilaista tapaa kuunnella: tietoinen kuuntelu
-Empatia käsitteenä ja käytännössä
-Nonviolent Communication – tausta, ihmiskäsitys ja perusolettamukset
Lähipäivä 3 klo.9.00-15.00 (Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet)
-Havainto- ja tulkintaharjoituksia / välitehtävien purku
-Sakaalin kielioppi
-Tunteiden tunnistaminen ja niistä vastuun ottaminen
-Tunteiksi tekeytyvät ajatukset ja niiden tiedostaminen
-Empaattisen kuuntelemisen harjoituksia
Lisätietoja
Kouluttajat: Hanna Savanna, CNVC Certified Trainer ja/tai Elisa Makkonen, RVO.
Koulutuksen hinta sisältää koulutuksen, materiaalit, koulutuspäivien lounaat ja päivälliset. Koulutus laskutetaan erissä.
Mitä koulutuksen jälkeen?
Jos innostut aiheesta niin, että haluat sitoutua pitempään koulutukseen, voit jatkaa 18 lähipäivän mittaiseen Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja -koulutukseen. Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet vastaa kahta tai kolmea ensimmäistä lähipäivää – ne olet siis perusteet käytyäsi jo suorittanut.
Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on mahdollisuus majoittua edullisesti. Majoitukseen ym. käytännön järjestelyihin liittyvät tiedustelut koulutussihteeri puh: 040 8085035 tai info.kansanopisto(at)kpedu.fi
Laajuus
1,5 opAjankohta
1.10.2021 -3.10.2021Paikka
KälviäOppilaitos
Keski-Pohjanmaan kansanopistoHinta
450 €Hakeminen
Ilmoittautuminen päättyy 19.9.2021info.kansanopisto(at)kpedu.fi
Yhteystiedot
Keski-Pohjanmaan kansanopistoHakijapalvelut
Puhelin: 040 808 5010
Sähköposti: hakijapalvelut(a)kpedu.fi
Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen palvelukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.
Lue lisääKokkolalainen Olli Ontronen oli jämähtänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkaisee -mentaliteetin sopivan hänen luonteelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.
Lue lisääTerveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoimapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sellaiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikarinen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasuntoon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.
Lue lisääSanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.
Lue lisääKokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.
Lue lisääYli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.
Lue lisääViisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.
Lue lisääEnsihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.
Lue lisääSosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin.
Lue lisääPiia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.
Lue lisääMuut vastaavat koulutukset
HAKUAPUA!
Hakijapalvelut 040 808 5010
hakijapalvelut(a)kpedu.fi
INFO 040 808 5566
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä
Närvilänkatu 8, 67100 KOKKOLA
Tiedustelut: info(at)kpedu.fi
Kirjaamo: kirjaamo(at)kpedu.fi