Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet

Kohderyhmä

Toivotko joskus, että osaisit ilmaista selkeämmin mitä haluat?
Haluaisitko sanoa sanottavasi ilman kaikenlaisia väärinkäsityksiä?
Ihmetteletkö välillä, mitä oikeastaan on ihmisten sanomisten ja tekemisten "takana"?

Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet on tiivis tietopaketti Nonviolent Communication eli NVC-prosessista, sen taustafilosofiasta ja neljästä askeleesta (havainto, tunne, tarve ja pyyntö). Se vastaa rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajakoulutuksen kahta tai kolmea ensimmäistä lähipäivää.
Koulutuksesta saa työkaluja ja ymmärrystä ihmisten välisiin haastaviin kommunikaatiotilanteisiin.

Sisältö

Keskitymme erityisesti syventämään tietoisuutta tarpeista eli pohdimme, mitkä tarpeet ovat tekojemme ja sanojemme taustalla missäkin tilanteessa. Tutkimme omia vuorovaikutustapojamme, niiden taustalla olevaa ihmiskuvaa ja olettamuksia. Harjoittelemme empaattista kuuntelemista.
Kurssilta saatua oppia voit heti alkaa soveltaa erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin. Näiden työkalujen lisäksi moni on saanut kipinän koko elämän mittaiseen prosessiin.

Lähipäivä 1 klo. 9.00-18.00 (Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet)
Tutustuminen ryhmään ja kouluttajiin
Ennakkotehtävien purku (ennakkotehtävät: Rosenbergin Rakentava ja myötäelävä vuorovaikutus ja kuvaus haasteellisesta vuorovaikutustilanteesta)
-Onnistunut vuorovaikutustilanne
-Rakentavan vuorovaikutuksen perusaskeleet lyhyesti, HTTP: havainto, tunne, tarve ja pyyntö
-Havaintojen erottaminen tulkinnoista
-Leimojen ymmärtäminen ja tiedostaminen

Lähipäivä 2 klo. 9.00-18.00 (Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet)
-Sakaalikieli ja kirahvikieli: sisäistettyjen puhe- ja toimintamallien tiedostaminen
-Kahdeksan erilaista tapaa kuunnella: tietoinen kuuntelu
-Empatia käsitteenä ja käytännössä
-Nonviolent Communication – tausta, ihmiskäsitys ja perusolettamukset

Lähipäivä 3 klo.9.00-15.00 (Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet)
-Havainto- ja tulkintaharjoituksia / välitehtävien purku
-Sakaalin kielioppi
-Tunteiden tunnistaminen ja niistä vastuun ottaminen
-Tunteiksi tekeytyvät ajatukset ja niiden tiedostaminen
-Empaattisen kuuntelemisen harjoituksia

Lisätietoja

Kouluttajat: Hanna Savanna, CNVC Certified Trainer ja/tai Elisa Makkonen, RVO.
Koulutuksen hinta sisältää koulutuksen, materiaalit, koulutuspäivien lounaat ja päivälliset. Koulutus laskutetaan erissä.
Mitä koulutuksen jälkeen?
Jos innostut aiheesta niin, että haluat sitoutua pitempään koulutukseen, voit jatkaa 18 lähipäivän mittaiseen Rakentavan vuorovaikutuksen ohjaaja -koulutukseen. Rakentavan vuorovaikutuksen perusteet vastaa kahta tai kolmea ensimmäistä lähipäivää – ne olet siis perusteet käytyäsi jo suorittanut.

Keski-Pohjanmaan kansanopistolla on mahdollisuus majoittua edullisesti. Majoitukseen ym. käytännön järjestelyihin liittyvät tiedustelut koulutussihteeri puh: 040 8085035 tai info.kansanopisto(at)kpedu.fi

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää