Kriisityön erikoistumisopinnot

Tavoite

Opiskelija saavuttaa asiantuntijatason teoreettisen ja menetelmällisen osaamistason kriisityössä. Koulutus antaa debriefingohjaajan kelpoisuuden. Opiskelija hallitsee kriisi- ja traumapsykologian perusteet ja osaa tunnistaa potentiaaliset kriisit ja traumaattiset tapahtumat sekä ihmiset, jotka näille altistuvat. Opiskelija hallitsee eri kriisi- ja traumatyön interventioita ja kykenee ajoittamaan, annostelemaan ja antamaan avun erilaisille ihmisille erilaisin tarpeisiin.

Kohderyhmä

- Kriisiryhmissä, oppilashuoltoryhmissä sekä vastaavissa toimivat henkilöt
- Kriisityötä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt ja vapaaehtoiset
- Vuorovaikutusammattilaisille, jotka kohtaavat työssään usein kriisejä ja traumoja
- Esimiehet sekä organisaatioiden työturvallisuudesta vastaavat henkilöt ja muut, jotka mahdollisessa onnettomuustilanteessa tekevät päätöksiä tai osallistuvat pelastus-, tuki-, organisointi-, tutkinta- tai tiedotustoimintaan
- Muut vuorovaikutusammattilaiset, jotka haluavat lisäkoulutusta kriisityöhön liittyen

Sisältö

- Elämän normaalit kriisit ja yksittäiset traumaattiset kokemukset
- Traumojen hoidon perusteet ja menetelmät
- Debriefing –ohjaaja koulutus
- Kriisiryhmien ja muun kriisityön organisointi ja johtaminen
- Kriisit ja traumat perheessä
- Vakavat toistuvat traumatilanteet
- Lasten ja nuorten kriisit ja traumat
- Vanhusten kriisit ja traumat
- Lähisuhdeväkivalta
- Seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö
- Päihdeongelmat
- Suisidaalisuus, sen ehkäisy ja hoito
- Onnettomuustilanteiden jälkipuinti
- Kuoleman kohtaaminen ja saattohoito
- Sijaistraumatisoituminen ja vaikutukset työyhteisöön
- Myötätuntouupumuksen ehkäisy ja hoito

Koulutus on monimuotokoulutusta sisältäen 10 lähiopiskelupäivää, tehtäviä, verkko-opiskelua, kirjallisuuteen perehtymistä sekä kehittämistyön. Koulutus on tarkoitettu suoritettavaksi muun työn ohessa. Lähiopetuspäiviä on 10 päivää, 80 tuntia, klo. 9-16. Koulutuksen lähipäivät järjestetään Kälviällä Keski-Pohjanmaan kansanopistolla (Opistontie1, 68300 Kälviä) ja Helsingissä (alustavasti Kirjan talo, Kirjatyöntekijänkatu 10B, 00170 Hki).

Koulutuspäivät:
6.-7.9.2021
27.-28.10.2021
9.-10.11.2021
13.-14.12.2021
24.-25.1.2022

Lisätietoja

Suomen Psykologinen Instituutti vastaa koulutuksen sisällöstä. Koulutuksen kouluttajina käytetään kouluttajapätevyyden omaavia alan substanssiasiantuntijoita.

Kouluttajat:
Raul Soisalo
Koulutuksen vastuukouluttaja: VET Kouluttajapsykoterapeutti, kliininen yksilö-, pari- ja perheterapeutti
Aila Salotuuli
Sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti
Salli Saari
Kriisi- ja katastrofipsykologian dosentti, psykologian tohtori

Perimme hakuajan jälkeen peruuttamattomasta koulutuspaikasta 30% koulutuksen hinnasta.
Lisätietoja: info.kansanopisto@kpedu.fi

Pidätämme oikeuden koulutuksen perumiseen, mikäli osallistujia ei ole riittävästi.

Yhteystiedot

Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Opistontie 1, 68300 KÄLVIÄ


Kysy koulutuksesta

Puhelin: 040 8085 035

Nepalilaissyntyinen Kabita K C, 24, tekee lähihoitajan työtä Koivurinteen pal­velukodissa Pietarsaaressa. Tällä hetkellä hän työskentelee intervallihoito-osastolla. Työtehtäviin kuuluu mm. asukkaiden hoivaa ja huolenpitoa sekä toimintakyvyn ja omatoimisuuden edistämistä.

Lue lisää

Kokkolalainen Olli Ontronen oli jämäh­tänyt kaupan alalle 11 vuodeksi, vaikka ei kokenutkaan alalla vallitsevan raha ratkai­see -mentaliteetin sopivan hänen luon­teelleen. Vuonna 2017 hän päätti vihdoin ryhtyä miettimään uusia mahdollisuuksia työrintamalla, ja hakeutui opiskelemaan lähihoitajaksi.

Lue lisää

Terveydenhoitoala tulee tulevaisuudessa kärsimään yhä merkittävämmästä työvoi­mapulasta, ja siksi kaikki apukädet ovat tarpeen – vaikkapa robotin muoviset sel­laiset. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston OnniRobo -hankkeessa työskentelevät hoitotyön opettajat Anssi Pulkkinen, Sonja Pynssi ja Niko Kaukonen sekä IT- ja media-alan opettaja Kirsi Oikari­nen saivat hiljattain käydä tutustumassa Örebrossa sijaitsevaan innovaatioasun­toon, jossa esiteltiin uusia apuvälineitä hoitajien työnteon helpottamiseksi.

Lue lisää

Sanotaan, että sote-alalla työskennellään kutsumusammatissa. 19-vuotiaan lähihoitajaopiskelija Iida Ojan kohdalla väite pitää jokseenkin paikkansa.

Lue lisää

Kokkolassa Kirkonmäen päiväkodissa työskentelevä Kira Myllykangas kertoo päätyneensä alalle omakohtaisten kokemusten innostamana.

Lue lisää

Yli kymmenen vuotta kaupan alan töitä tehnyt Marika Andersson-Petäjä allekirjoittaa tutun totuuden, jonka mukaan hoitoala on kutsumusammatti.

Lue lisää

Viisi vuotta Kokkolassa asunut Bishow Kunwar opiskelee lähihoitajaksi. Nepalista Suomeen muuttanut Kunwar kävi Kokkolaan muutettuaan ensin kielikurssin, jonka jälkeen hän hakeutui sosiaali- ja terveysalalle valmistavaan koulutukseen.

Lue lisää

Ensihoidon osaamisalasta valmistunut lähihoitaja Pasi Saari aloitti heti valmistuttuaan työt hoitotason ambulanssissa Pietarsaaressa.– Unelmatyöpaikka, hän toteaa hymyssä suin.

Lue lisää

Sosiaali- ja terveysala oli viimeisenä Vilhelmiina Kellokosken uratoivelistalla nuorena. Tie veikin hänet Etelä-Suomeen ensin ravintola-alan työhön ja sitten puutarha-alan opintojen jälkeen kukkakauppaan töihin. 

Lue lisää

Piia Koski-Vähälä Kannuksesta opiskelee aikuisopintoina sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Hän aloitti opinnot syksyllä 2014 ja valmistuu mielenterveyden ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi lokakuussa 2016.

Lue lisää