Tavoite
Koulutuksen tavoitteena on elintarvikealan perustutkinnon suorittaminen. Alalta valmistutaan elintarvikkeiden valmistajaksi, leipuri-kondiittoriksi tai lihatuotteiden valmistajaksi.
Elintarvikkeiden valmistajana voit työllistyä valmisruokateollisuuteen, lihan-, kalan- ja kasvisten jatkojalostukseen, juomateollisuuteen ja elintarvikemyymälöihin.
Leipuri-kondiittori voi työllistyä eri kokoisiin leipomoihin, konditorioihin, kahviloihin, paistopisteille ja pitopalveluyrityksiin.
Lihatuotteiden valmistaja voi työllistyä liha- ja lihavalmisteteollisuuteen erilaisiin työtehtäviin, elintarvikemyymälöihin ja palvelutiskeille.
Kohderyhmä
Elintarvikkeiden valmistajan työssä vaaditaan raaka-aine- ja tuotetietoutta sekä laite- ja menetelmätuntemusta. Hyvä fyysinen peruskunto on myös tarpeellinen.
Ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon jo suorittaneet voivat hakeutua ammatillisiin perustutkintoihin jatkuvassa haussa, joka mahdollistaa ympärivuotisen koulutukseen hakeutumisen.
Yhteishaun päättymisen jälkeen myös ilman opiskelupaikkaa olevat nuoret hakeutuvat koulutukseen jatkuvan haun kautta.
Sisältö
Elintarvikealan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Ammatillinen perustutkinto koostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja ammattitaitoa täydentävistä tutkinnon osista (35 osp).
Elintarvikealan perustutkinnon kolme osaamisalaa, joista valitaan yksi:
- elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
- leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
- liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja
Koulutus kestää noin kaksi vuotta ja se on kokoaikaista opiskelua. Opiskelu henkilökohtaistetaan keston ja sisällön osalta. Koulutus sisältää työssäoppimista, lähiopetusta, etätyöskentelyä ja verkko-opiskelua.
Linkki tutkinnon perusteisiin
Lisätietoja
Ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastosta. Katso hakukriteerit:
https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/ammattitutkintostipendi/
Tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Tyypillisiä alan jatko-opintoja ovat:
- Elintarvikejalostuksen ammattitutkinto
- Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto
- Elintarvikealan erikoisammattitutkinto
- Leipomoalan ammatti- ja erikoisammattitutkinto
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Lisätietoa koulutuksesta:
Hakijapalvelut, p. 040 808 5010
hakijapalvelut(at)kpedu.fi
Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kpedu.fi.