Perhon toimipaikka, herefordien ruokintaa

Ruokalat ja yhteiset tilat

Perhon toimipaikassa on opiskelijaravintola, joka tarjoilee opiskelijoille aamupalan, lounaan, päiväkahvin ja päivällisen.

Liikuntamahdollisuudet

Perhon kuntosalilla on vuoroja opiskelijoille.

Koulumatkatuki

Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa opiskelevalle. Lue lisää Kelan sivuilta.

Kouluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhoito on terveyskeskuksen tarjoamaa opiskelijoille ilmaista perusterveydenhoitoa. 

Opintotuki

Voit saada Kelan myöntämää opintotukea opiskellessasi ammatillista tutkintoa tai yhdistelmätutkintoa. Tuen määrä vaihtelee toisen asteen tutkintoa opiskelevalla iän ja vanhempien tulojen mukaan. 

Lue lisää Kelan sivuilta.

KV - lähde vaihtoon!

Monet opiskelijamme lähtevät vaihtoon suorittamaan erityisesti työharjoitteluja. Lue lisää kansainvälisyydestä KV-sivuilta.

Opiskelijayhdistys

KeKo ry on koulutusyhtymän opiskelijoille tarkoitettu yhdistys, jonka hallituksessa on edustajia jokaiselta toimialalta, ympäri maakuntaa. Sen päätarkoituksena on tuoda opiskelijoiden ääni koulutusyhtymän päätöksentekoon ja toteuttaa tapahtumia, kuten salibandyturnaus. KeKo tekee tiivistä yhteistyötä johdon kanssa, joten hallitustyöskentely antaa hienon näköalapaikan vaikuttamiseen.  

Pihvi-Perho

Naudanlihantuotannon koulutuksessa on ollut merkittävä aukko jo pitkään, koska koulutiloilla ei ole panostettu lihakarjaan eikä ole luotu oppimisympäristöjä lihantuotantoon. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä on tehnyt merkittävän päätöksen naudanlihantuotannon oppimisympäristön perustamisesta Perhoon, työnimellä Pihvi-Perho.

Keski-Pohjanmaa on merkittävä maidon ja naudanlihan tuottaja. Kuluvan lukuvuoden aikana tehostamme maaseutuyrittäjien kotieläinkoulutusta niin, että Perhon toimipaikan koulutilalla siirrytään lihakarjaan ja sikoihin. Kannuksen koulutila panostaa lypsylehmiin. Molemmissa toimipaikoissa opetusta annetaan myös sopimustiloilla uudenaikaisissa robotti- ja karusellinavetoissa. Lisäksi Kannuksen ja Perhon toimipaikat pystyvät yhdessä tarjoamaan opiskelijalle paremmat oppimisympäristöt opiskelijavaihtojen kautta.

Perhossa koulutuksen painopisteinä tulevat olemaan lihakarja- ja lähiruoka-asiat ja opiskelijat käyvät myös Kannuksen maitotilalla opissa ja päinvastoin. Näin opiskelijan osaaminen ja oppimisen lisäarvo on opetuksen keskiössä ja työelämäläheisyys tulee vielä lähemmäksi opetusta

Tulevaisuuden mahdollisuuksina nähdään vahva yhteistyö oppimisympäristöjen yhteiskäytössä toimipaikkojen ja työelämän välillä sekä selkeä oma profiloituminen oman alan huippukouluttajaksi. Koulutuksen kohderyhmänä tulevat olemaan niin nuorisoasteen ja aikuiskoulutuksen opiskelijat kuin ammattikorkeakoulut sekä spv-tilat ja tuottajat.

Perhon ympärillä on vahvoja naudanlihantuotannon maakuntia: Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Suomi, eivätkä kaukana ole myöskään itä-suomalaiset naudanlihantuottajat. Suomi on maantieteellisesti kuitenkin pieni maa, ja erikoistunut naudanlihantuotanto on keskittynyt edellä mainituille alueille.  

Tavoitteena on laaja yhteistyö koko nautasektorin kanssa ja luoda Perhoon naudanlihantuotannon innovaatio-, osaamis- ja pilotointiympäristö. Tulemme olemaan mukana kehittämässä tuotantoa yhdessä tutkimuksen ja neuvonnan kanssa. Lihantuotannon ympärille käynnistetään myös uuden ohjelmakauden kehittämishankkeita

Lue lisää: Pihvi-Perho blogi

Vuoden vaihtuessa

27. maaliskuuta 2017

PihviPerho oppimisympäristö on tullut tiensä päähän. Perhon kunta on ostanut koulutilan kiinteistöt ja löytänyt tilalle uuden yrittäjän. Tavoitteena oli löytää naudanlihantuotantoa jatkava yrittäjä, mutta nyt kyseessä on maidontuottaja, joka ei halunnut PihviPerhon eläimiä. Maatalousopetus on siirtynyt nuorten osalta Kannukseen.

Koulutusyhtymä on myynyt koko karjan helmikuussa ja eläimet matkasivat Kalajoelle.

Kahden vuoden tähdenlento oli siinä.

Kiitos kaikille tuesta tämän projektin aikana!

Tämä blogi päättää tähän, aurinkoista kevättä kaikille,

MaaritSyksyn tullen…

10. lokakuuta 2016

on aika aloittaa uusia asioita ja on aika päättää entisiä. PihviPerho starttaa- hanke oli EAKR:n, Keski-Pohjanmaan Liiton ja Kaustisen seutukunnan rahoittama kehittämishanke PihviPerho-oppimisympäristön käynnistämiseen. Hanke on päättynyt 30.9.2016 ja tavoite on saavutettu, oppimisympäristö jatkaa eteenpäin.

Viime viikkoina ollaan päästy jo ”korjaamaan satoa” omasta karjasta. Pari Hf-hiehoa on teurastettu omassa teurastamossa ja lihan suoramyynti on alkanut. Sonneja ja hiehoja on lähtenyt teuraaksi teurastamoille ja uusia vasikoita on syntynyt. Limousin-syysryhmä aloittaa poikimiset ihan näillä näppäimillä.

hf
Lihat on leikattu ja jauheliha on paketissa

Kasvamassa on 2 Limousin sonnia siitoskäyttöön, Myöhänen ja Kärkelän Nobel ET. Myöhänen on Pattijoelta viime syksynä emonsa kanssa matkannut nupo sonni, joka osoittautui hyvä- rakenteiseksi ja perimältään sopivaksi käyttää.

Lokakuun lopulla koulutusyhtymän valtuusto kokoontuu päättämään toimipaikkaverkostosta. Sen jälkeen kenties saamme tiedon, mikä on Kärkelän tilan tulevaisuus. Henkilökohtaisesti toivoisin, että naudanlihantuotannon oppimisympäristö voisi jatkaa, kehittyä ja palvella niin koulutusta kuin elinkeinoakin.

MaaritTulevia tapahtumia Perhossa

25. elokuuta 2016

PihviPerho starttaa – hanke päättyy suunnitelman mukaisesti syyskuun lopussa. Hankeaika on mennyt todella nopeasti ja oppimisympäristö on hiljalleen rakentunut Perhon toimipaikkaan. Syysryhmän Limousinit aloittavat kohta taas poikimakauden ja ensimmäisiä Kärkelän tilan pihvivasikoita lähtee teuraaksi.

High Tensile aitaustekniikka on kiinnostanut tuottajia ja siksipä teemme vielä yhden pienemmän lohkon aitaa talouskeskuksen lähelle.

High Tensile koulutusta kaikille kiinnostuneille:

to 8.9.2016 Perhon toimipaikassa klo 9-15 (lyhyt teoriaosuus ja tehdään yhdessä aitaa)

to 22.9.2016 Perhon toimipaikassa klo 9-15 ( Aitaustarvikkeet,  suunnittelua ja tehdään yhdessä aitaa)WP_20150618_004

Torstaina  22.9 pidämme myös hankkeen päätöspäivää ”avoimien ovien” merkeissä klo 12-15.  Iltapäivän aikana voi tutustua eläimiin, aitauksiin ja pidän vähän puhetta emolehmätuotannosta. Voisiko emälehmätuotanto olla kuitenkin vaihtoehto tiloille, jossa ollaan luopumassa maidontuotannosta tai mietitään kotieläimiä kasvinviljelytilalle?  Pidetään myös kahvipannua kuumana kävijöille. Tervetuloa käymään!

Kpedu on mukana OmaNauta hankkeessa ja tavoitteena olisi saada Perhon ympärille toimimaan pienryhmä emolehmätuotantoa suunnitteleville ja aloittaville tiloille. Hankkeen kohderyhmänä ovat maito- ja lihatilat ja koulutusteemoja järjestetään tarpeen mukaan. Otahan yhteyttä ja kysy lisää!

Maarit Kärki 040-8085540

http://www.oamk.fi/omanauta

 Jokohan sadetta on saatu tarpeeksi?

18. elokuuta 2016

Kannuksessa tulee vettä taas ihan kaatamalla  ja Perhossa on myös aivan riittävän märkää. Viime vuonna ajateltiin, että jospa ensi kesänä olisi hieman kuivempi laidunkesä, mutta ei, emot on tuotava kotiin mahdollisimman pian. Onneksi osa laidunalasta on kuivempaa ja kantaa emoja.

Kesä kuluu aina yhtä nopeasti ja siihen kuului nyt Nautaparlamentti Kalajoella, 14.-15.7. Parlamentin esitykset löytyvät: http://www.nautaparlamentti.wordpress.com Tapahtuma oli rento ja kesäinen, mutta sisälsi myös tiukkaa ammattiasiaakin. Osallistujia oli kaikkiaan noin 100 henkilöä. Seuraavan Nautaparlamentin järjestää Lounais-Hämeen Lihanautakerho:IMG_20160715_121536

Koulutilalla on tällä hetkellä aika monenlaisia eläinryhmiä, toki eläinmäärät eivät ole kovin suuria. 2015 kevään Hf sonnivasikoista viisi lähti Lukelle Ruukkiin kasvukokeeseen ja jäljelle jääneet 4 sonnia alkavat olla valmiita teurastamolle. Sonnipojat ovat erittäin puhtaita ja makoilevat tyylikkäästi parsissa. Samoin myös viime syksyn limpparisonnit ja karjaharjaa ne käyttävät ahkerasti.  Pienten eläinmäärien kanssa pihatto toimii ihan hyvin, liikkuvat rauhallisesti ja parret puhdistetaan päivittäin. Myös vesikupit ja allas ovat pysyneet ehjänä.

IMG_20160816_150026

IMG_20160816_150607

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navetan toisella reunalla on teurashiehojen ryhmä, Herfordeja ja Limousineja, jotka ovat kesän ajan päässeet myös ulkotarhaan vapaasti. Riistapuolen opettajat valmistautuvat nautojen teurastuksiin, kunhan homman kelpoisuusvaatimukset saadaan ensin kuntoon. Jos kaikki menee hyvin, niin muutama Hf hieho laitetaan vaakkumiin.

Siitäpä sitten aasinsiltana tiedoksi, että Perhon toimipaikassa on perinteiset Elojuhlat la 17.9 klo 10-14. Kaikenlaista nähtävää ja touhua, sekä tuotteita myytävänä. Jospa siellä olisi sitten myös pihvilihaa! Seuraile koulun tiedottamista!

Poutaista loppukesää toivoen,

-maarit

 

 

 Kesä parhaimmillaan…

29. kesäkuuta 2016

Perhon toimipaikassa on siirrytty kesälaitumille ja valmistuneet opiskelijat ovat lähteneet kohti uusia seikkailuja.

Nobel ET
Nobel ET

 

 

 

 

 

 

Kevään poikimakausi meni hyvin, lukuunottamatta kahden alkiovasikan menetystä. Harmitus on valtaisa. Hieman epäselväksi jäi toisen vasikan kohtalo, ehtikö emä kuitenkin pahoinpidellä vasikkaansa, joka sai niin pahat vauriot, että siitä ei vasu selvinnyt.

Kevät ja alkukesä on ollut myös hieman hämmentävää, koska koulutusyhtymällä on suunnitelmissa luopua Perhon toimipaikasta kokonaan. Päätöksen tekeminen on siirretty syyskuun alkuun. Myönteistä oli, että keväällä saimme riistateurastamolle luvat teurastaa hevosia, nautoja, sikoja ja lampaita. Tämä antaa meille uusia mahdollisuuksia kouluttamiseen ja yhteistyöhön elinkeinon kanssa.

Olemme mukana järjestämässä Nautaparlamenttia Kalajoella, 14.-15.7. Vielä ehdit mukaan tapaamaan toisia tuottajia ja nauttimaan pihvi-illallisesta. Käy kurkkaamassa kotisivut ja ilmoittaudu mukaan. Välitä tietoa myös eteenpäin.

http://www.nautaparlamentti.wordpress.com

Aurikoisia kesäpäiviä kaikille,

-maarit

 Myötäistä ja vastaista

27. maaliskuuta 2016

Mistä näitä senttejä tulee  tuumataan mainoksessa, mutta voisi kysyä että miten nämä päivät menee näin vauhdilla? Kevät kolkuttelee jo kovasti ja emotilolla on poikimakausi täydessä vauhdissa. On ollut mukava lukea facebookin emoryhmän kommentteja päivittäisistä tilanteista. Poikimakausi on aina mahtavaa sadon korjuuta, uusia mielenkiintoisia vasikoita, onnistumisia sekä yllätyksiä ja valvomista. Yksi päivä koetaan onnen hetkiä ja toinen päivä harmittaa niin pirusti, sellaistahan se on eläinten kanssa. Mutta kaikenkaikkiaan hienoa aikaa.

Koulutilalla Perhossa poikimakausi käynnistyi iloisissa merkeissä, kun alkiosonni Kärkelän Nobel  ET syntyi 10.3. Tämä oli yksi Limousinyhdistyksen lahjoittamista alkioista. Sonni on Kanadan alkio, nupo ja odotamme mielenkiinnolla sen kasvamista, kenties siitossonniksi.

IMG_0063(2)

Nobel ET.

Vasikoita on syntynyt mukavaan tahtiin, pääsiäisen aikoihin oli enään 7 emoa poikimatta. Mutta se vastainen  koettiin viikko sitten, kun seuraava alkiovasikka syntyi kuolleena. Voi että harmittaa. Kolmas alkiovasikka syntynee huhtikuun puolenvälin aikoihin.

Hyvää Pääsiäistä kaikille ja onnellisia hetkiä emotiloille!

-maaritKäsittelypäivä

17. tammikuuta 2016

Pakkasterveiset Perhosta ja Hyvää Uutta Vuotta kaikille!

Perjantain ohjelmassa oli Limousin ryhmän käsittelyä ja eläinten siirtelyä kuljetuskärryllä. Stroheckerin Mike tuli meille kouluttajaksi ja päivä oli erittäin onnistunut.

Kuva0602

Syysryhmän poikimiset menivät ilman mitään ongelmia ja tuloksena oli 8 sonnivasikkaa, ei siis ensimmäistäkään lehmävasikkaa. Vuokrasonni Helli tekee töitä ryhmässä ja samalla jo hiljalleen valmistaudutaan uuteen poikimakauteen Herefordien kanssa. Jännitystä pitää keväällä se, miten alkiovasikat syntyvät. Alkioista 2 on Metsä-Paavolasta ja yksi Kanadasta tuotu nupo alkio. Tässä sen ajankulun huomaa konkreettisesti, taasko tulee uusia vasikoita!

Kovaa pakkasta on vielä luvassa ainakin ensi viikko. Onneksi vesikupit on pysyneet sulina ja kuivaa rehua tarjolla, mutta lauhempaakin saisi olla.

Hiihtokelejä ja piteneviä päiviä ootellen,

MaaritMobiilisovellus

1. marraskuuta 2015

Koulutuspäivän yhteydessä Pesosen Maiju esitteli yhden mobiilisovelluksen kuntoluokituksesta, jota hän oli testaillut emolehmille. Sovellus on kehitetty lypsylehmille ja asteikko on 1-5. Sovellus on ladattavissa netistä ilmaiseksi, mutta vaatii älypuhelimeen Anroid version.

Maiju työskentelee tutkijana Lukessa ja hän piti sovellusta kohtuullisen sopivana myös emolehmien kuntoluokitukseen. Perhossa hän otti kuvia Hf emosta ja esitteli sovelluksen käyttöä.

BCS Cowdition

Cover art

Tässä olisi myös Maijun koulutuspäivän materiaali omaan käyttöön.

Emolehmien ruokintapv_21102015perho_mp

 

-maaritHiljalleen talviteloille….

9. lokakuuta 2015

Eilen ja tänään tehtiin askareita hereford ryhmän kanssa kylmiksellä. Vasikat vieroitettiin emoistaan ja siirrettiin navetan puolelle. Kuulaassa pakkasyössä huuto kyllä kuului pitkin kirkonkylää, tekstareita ja puheluita saatiin odotetusti.  Mutta some näyttää toimivan tiedonvälittäjänä hienosti.

Tiineystarkastuksen tuloksena oli lähes 100 %. Vajaus johtuu siitä, että Lasso vei mennessään yhden emon häkin läpi, eikä sitä lähdetty ulkotarhasta enään Kuva0540palauttelemaaan. Luotamme nyt vaan, että sekin on kantava. Tiineyksien kesto on hyvin samansuuntainen, joten JJ Lasso saa kunniamaininnan  alkukesän ahkeruudesta.

Samaan aikaan syysvasikoita syntyy, siellä vilistelee jo 2 limousin sonnia. Onhan ne suloisia otuksia ja niin se vaan eläinmäärä hiljalleen kasvaa.

Kulunut vuosi on ollut täynnä muutoksia ja uuden oppimista, tässä vaiheessa esitän suuret kiitokset navetan porukalle kärsivällisyydestä ja jaksamisesta.  Vielä meillä on kalusteiden asennusta navetalla, jotta saadaan vasikat omille paikoilleen, pihaton fiksaamista ja syysryhmän poikimisia. Mutta etsinnässä on myös Limousin sonni.

Ensimmäinen vuosi alkaa hiljalleen täyttyä emotilan elämää ja nyt lähdemme luottavaisin mielin kohti seuraavaa.

Ke 21.10 emojen ruokintakoulutus Perhossa, ilmoittautukaahan mukaan.  Kampukset hiljenevät ensi viikoksi viettämään syyslomaa.

-maaritKoulutusta emolehmätuottajille

28. syyskuuta 2015

Hei,

Järjestämme Perhossa 21.10.2015 koulutuspäivän emolehmien ruokinnasta.

Alla on linkki päivän ohjelmaan. Tervetuloa!

Emojen ruokintakoulutus 21.10

WP_20150610_005

-maarit

 


Viimeksi muokattu: 17.8.2016