Artesaaniopinnoista sisustusarkkitehtiopintoihin

Satu Tervola

Sirkka-Liisa Hietaniemi toimii Jetta-Talon sisustussuunnittelijana Perhossa. Hän valmistui Toholammilta artesaaniksi vuonna 2009 ja on työllistymisensä jälkeen jatkanut opintojaan Kuopion muotoiluakatemiassa.

– Läheiseni kannustivat jatkamaan opintoja, ja valmistun sisustusarkkitehdiksi ja kalustemuotoilijaksi vuodenvaihteessa.

Sisustusta rakastava Hietaniemi on koulutuksen avulla yhdistänyt työn ja harrastuksen. Hän oli ennen artesaaniopintojaan muutaman kuukauden sisustusliikkeessä töissä, jolloin varmentui ajatus alanvaihdosta.

– Löysin netistä tietoa Toholammin koulutuksesta, jonne oli juuri parhaillaan haku käynnissä. Sillä tiellä ollaan yhä, hän toteaa hymyssä suin.

Toholammin opinnoissa painottui käsillä tekeminen. Tekstiilityöt, kuten huovuttaminen, kankaanpainanta ja tilasuunnittelu tulivat koulutuksen aikana tutuiksi.

– Kolmiulotteisen hahmottamisen taidot kehittyivät opinnoissa. Käsillä tekemisestä on ollut hyötyä myös jatko-opinnoissa. Muotoilijan ja sisutusarkkitehtuurin opinnoissa materiaalituntemus on tärkeää ja erilaisten mallinnusohjelmien käyttö arkipäivää.

Lähipäiviä artesaaniopinnoissa oli parin kolmen viikon välein. Nykyinen opiskelu on hieman tiiviimpää, mutta artesaaniopinnoista tutuksi tullut välimatka opiskelupaikkakunnalle ja itsenäinen työskentelytapa helpottivat Hietaniemeä jatko-opintoihin ryhtyessä.

Hietaniemi kertoo, että sisustussuunnittelijan silmä harjaantuu löytämään toimivia ratkaisuja kohteissa.

– Nykyinen työni on pääsääntöisesti asiakkaiden yksityiskotien sisustussuunnittelua. Kohteita on ollut useita kymmeniä vuosittain, ja ammatissa tarvitaan ihmistuntemusta. Tärkeää on, että kaikki perheenjäsenet viihtyvät kodissa. Tulevaisuudessa toivoisin saavani tehdä kotien sisustussuunnittelun lisäksi myös kalustemuotoilua että julkisten tilojen tilasuunnittelua.

Viimeksi muokattu: 8.9.2015