Velmu - Voimauttava taide

Opetusmuoto

Lähiopetus

Laajuus

43 ov

Kesto

27.8.2018 - 31.5.2019

Paikka

Kälviä

Oppilaitos

Keski-Pohjanmaan kansanopisto

Tavoite

Tervetuloa Velmu-linjalle opiskelemaan myönteisessä, rennossa ilmapiirissä Keski-Pohjanmaan kansanopistolle. Opiskeluvuoden aikana käydään luovien kuvataide- ja käsityömenetelmien avulla keskustelua, jossa pohditaan omaa identiteettiä, arvoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Opiskelu sisältää voimauttavaa ja vapauttavaa kuvataidetyöskentelyä, käsityötekniikoiden soveltamista perinteisestä poikkeavilla tavoilla, ympäristötaideprojekteja ja mm. lavasterakentamista. Opinnot mahdollistavat oman ilmaisun kehittämisen ja antavat voimakkaan itsetutkiskelun jakson elämään. Opinnoista saat valmiuksia jatko-opintoihin ja ne lisäävät osaamistasi kuvataide- ja käsityömenetelmien käytössä työssä tai harrastuksissa. Saat mukaasi repullisen menetelmiä, ajatuksia ja oivalluksia, joilla voit jatkaa kasvuasi omaksi itseksesi tai soveltaa niitä muiden kasvun tukemiseksi. Opiskeluista saat myös 6 ylimääräistä opintopistettä tuleviin jatko-opintoihin sekä säilytät yhteishakupisteesi.

Kohderyhmä

Velmu-linja on sinulle, joka olet kiinnostunut ihmisyydestä, itsesi kehittämisestä, ekologisuudesta, kriittisestä ajattelusta, taiteesta, elävästä kulttuurista, luovista menetelmistä ja kädentaidoista. Sinulle, joka pohdit omaa suuntaasi elämässä, vietät välivuotta, etsit uutta suuntaa tai lisäosaamista työelämään ja haluat herätellä tai kehittää luovuuttasi vaihtoehtoisella tavalla rauhallisessa ympäristössä. Velmu-linjalle ovat tervetulleita viettämään vaihtoehtoista välivuotta kaikenikäiset ja erilaisissa elämäntilanteissa elävät ihmiset.

Sisältö

Opiskelu on käytännönläheistä, projektiluontoista opiskelua. Pohdimme erilaisia ihmisyyteen ja ympäristöön liittyviä teemoja eri näkökulmien, materiaalien ja tekniikoiden avulla. Et tarvitse aiempaa osaamista opintojen pohjalle, ainoastaan uteliaan ja avoimen mielen.
Vuoden aikana pohditaan luovien työmenetelmien ja käsityötaiteen avulla omia arvoja, sitä keitä olemme, niitä tarinoita, joita kerromme itsestämme ja niitä haaveita, joita emme ole uskaltaneet haaveilla, rakennetaan tavoitteita ja unelmia. Opiskeluissa tuunataan itselle oman näköiset opiskelutilat, tutustutaan luonnon- ja kierrätysmateriaalien mahdollisuuksiin, rakennetaan ympäristötaideteoksia erilaisiin ympäristöihin, tehdään yhteisötaidetta ja osallistutaan elävän kulttuurin luomiseen, suunnitellaan ja rakennetaan lavasteita ja valmistetaan pukuja näyttämölle. Pääosin opiskelu painottuu omaan taiteelliseen työskentelyyn ja kädentaitoihin yhdessä oman ryhmän kanssa.
Ekososiaalista taidetoimintaa: kuvataidetta, kierrätystaidetta, perinteisten käsityömenetelmien soveltamista uudella tavalla, ympäristötaideprojekteja sekä luonnon keskellä, että kaupunkiympäristössä (neule/sammalgraffitit, performanssit, tilataideteokset), lavasterakentamista ja pukujen valmistusta , luovaa kirjoittamista, tapahtumien tuottamista/osallistumista (festivaalien dekoraatiot), itsetutkiskelua , tietoisuustaitoja, empatiataitoja, ekologista ajattelua.

Toteutus

Opetus on pääsääntöisesti päiväopiskelua. Osa opetuksesta tapahtuu luonnonläheisellä paikalla Kälviän opistolla, osa Kokkolan keskustassa, K.H.Renlundin museon historiallisessa, kauniissa suolamakasiinirakennuksessa. Voit rakentaa opintosi omien aikataulujesi mukaan ja valita opiskeletko 1 vai 5 päivää viikossa. Vuoden aikana sinulla saattaa olla yhteisiä opintokokonaisuuksia kansanopiston muiden linjojen kanssa. Opiskeluvuoden aikana sinulla on mahdollisuus asua kansanopiston asuntolassa maanantaista perjantaihin. Asuntolaohjaaja työskentelee kansanopistolla iltaisin.

Lisätietoja

Kansanopisto-opintoihin voi hakea opintotukea sekä opintotuen asumislisää. Tuet kattavat opiskeluista aiheutuvia kuluja. Tarkempaa tietoa tukimahdollisuuksista saat Kelalta. Hinnat (sisältää opetuksen ja lounaan) 1 päivä 25€, 2 päivää 40€, 3 päivää 60€, 5 päivää 90€. 120€/viikko (ma-pe) sisältää opetuksen, asuntolassa asumisen, ruokailut (aamupala, lounas, päivällinen), asuntolaohjaajan palvelut iltaisin. Mahdollisuus myös viikonloppuasumiseen. Linjalla on mahdollisuus opiskella opintosetelirahalla. Opintoseteliavustuksella alennetaan opintomaksuja.

Lisätietoja koulutuksesta: Sari Hiltunen, p. 040 8073 512, sari.hiltunen(at)kpedu.fi ja
koulutuksen sisällöstä Minttu Nikula p. 040 7307 014, minttumau@gmail.com

Viimeksi muokattu: 25.3.2019